8 spännande filminspelningsplatser på Åland

Det är inte bara vanliga besökare som gillar Åland. Även film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska platser och valt att spela in filmer och tv-program här. Vi har listat några kända ställen som du kan besöka när du är på Åland!

1. Fyrön från filmen lärjungen

Söder om Mariehamn ligger Lågskär med sin kännspaka vackra röda fyr. Här spelades den psykologiska thrillern Lärjungen i regi av Ulrika Bengts in 2012. Filmen handlar om en 13-årig pojke som 1939 anländer till Lågskär för att bli fyrvaktare. Fyrmästaren han möter styr livet på ön och sin familj med järnhand, och filmen handlar om maktens mekanismer i det öppnaste av alla slutna rum: en ö där du är fast, trots att horisonten är obruten i alla riktningar. Inför Oscarsgalan 2014 utsågs Lärjungen till Finlands kandidat till priset bästa utländska film. 

Så tar du dig dit: Det krävs en båt för att ta sig till Lågskär. Kontakta till exempel något av båttaxiföretagen eller hyr en båt av exempelvis RoNo om du är bekväm med att köra båt själv. 

Tips inför ditt besök:
 När du besöker Lågskär bör du förstås klättra upp i fyren och titta på utsikten. Ta gärna med dig en picknickkorg och njut av en fika med utsikt över det öppna havet. Lågskär är en fågelstation och ett Natura 2000-område, så ta med dig allt eventuellt skräp hem igen, rör dig försiktigt och håll dig till stigarna när du bekantar dig med ön.

2. Fiskeläget i Käringsund från TV-serien vi på Saltkråkan

Käringsunds fiskeläge och naturhamn i Eckerö på västra Åland är en unik miljö med ett femtiotal gamla sjöbodar och båthus. Här påminns du om en tid när fisket var en livsviktig del av försörjningen, och här spelades flera scener i Astrid Lindgrens tv-serie Vi på Saltkråkan in.

Så tar du dig dit: Från Eckerö Linjens färjeläge i Eckerö Berghamn kan du promenera till Käringsund, det tar cirka tio minuter. Sommartid trafikerar också ett minitåg mellan sevärdheterna i Eckerö. Från Mariehamn tar det 30 minuter med bil till Käringsund. Du kan också åka buss och hoppa av i Storby eller Berghamn för att gå den sista biten.

Tips inför ditt besök:
 I Käringsund finns mycket att se och göra så avsätt ordentligt med tid. När du strosat klart bland fiskebodarna, tagit selfies och ätit picknick kan du till exempel besöka Ålands jakt- och fiskemuseum som ligger precis intill. Ett stenkast bort finns också Käringsunds Viltsafari och Leklandet i Eckeröhallen. När ni behöver svalka er i havet rekommenderas badstranden vid Käringsund Resort & Conference.

3. Museigården Hermas på Enklinge från filmen Iris

I Ålands östra skärgård ligger museigården Hermas på ön Enklinge. Här utspelar sig Ulrika Bengts film Iris som handlar om det sårbara förhållandet mellan barn och förälder. Åttaåriga Iris blir ivägskickad från det bekväma 1890-tals livet i Stockholm av sin konstnärsmamma för att istället leva ett enkelt skärgårdsliv med en släkting på Åland. Här hittar hon kompisar i sin egen ålder och hon lever härligt sommarlovsliv i den natursköna skärgården.

Så tar du dig dit: Ta skärgårdstrafikens norra linje från Hummelvik i Vårdö på Ålands huvudö. Färjan angör Enklinge och från hamnen är det två kilometer till museigården, dit kan du promenera eller köra bil.

Tips inför ditt besök:
 Museigården Hermas har bara öppet på sommaren, men kommer du till Enklinge under andra tider kan du ändå betrakta skärgårdshemmanet från utsidan. Hermas är den sista helt bevarade gårdsgruppen av ålderdomlig karaktär i den åländska skärgården och till gården hör ett 20-tal byggnader. Vandra runt bland husen och känn hur du förflyttas hundratals år tillbaka i tiden. Läs mer om museigården Hermas här.

4. Vikingabyn från Viking Warrior Women

I Kvarnbo i Saltvik på nordöstra delen av Ålands huvudö ligger en vikingaby. Här spelade Urban Canyons in delar av mokumentären Viking Warrior Women som berättar om den kvinnliga vikingakrigaren Signe. Filmmakarna har hämtat inspiration från verkliga arkeologiska fynd från en svensk vikingagrav, där man sett att krigaren som begravts var en kvinna.

Så tar du dig dit: Bästa tidpunkten att besöka Vikingabyn är den sista helgen i juli då det årligen ordnas en stor Vikingamarknad. Då går det specialinsatta bussar från Mariehamn till marknadsplatsen och du kan också köra bil dit och parkera på angivna platser. Fornföreningen Fibula tar också emot gruppbokningar, till exempel kan en grupp boka in sig för ett gästabud då det serveras vikingamat och ordnas vikingalekar.

Tips inför ditt besök: 
Klä dig i Vikingakläder av svalt linne och smörja in dig med solkräm så kan du njuta i solen i Vikingabyn. Det går också bra att promenera iväg några hundra meter till Kvarnboviken för att ta ett svalkande dopp. Där ligger också Vikingaskeppet Borge Swyn, som också figurerade i mokumentären!

5. Kiosken Rökka från TV-serien tjockare än vatten

Vid den så kallade Rökerirondellen i norra Mariehamn ligger den lilla ljusblåa korvkiosken Rökka. Den var en av många inspelningsplatser när tv-serien Tjockare än vatten spelades in på Åland. Andra platser som också gästades av tv-teamet var till exempel Badhusberget och Pub Ettan i Mariehamn, så vill du följa tv-karaktärerna i fotspåren finns det många ställen du kan besöka.

Så tar du dig dit: Till korvkiosken Rökka kan du promenera eller cykla om du befinner dig i Mariehamn. Följ gång- och cykelvägen norrut längs Östra utfarten och passera under Rökerirondellen så når du kiosken inom kort. 

Tips inför ditt besök: Om du vill imponera på korvgubben kan du plugga in slanguttrycken för att beställa som en riktig ålänning. En klassisk beställning är “Två med rubbet, två nakna och en halva vitt”, vilket alltså innebär två korv med bröd med stark senap, ketchup och bostongurka, två korvar utan bröd och en halvliter mjölk.  

6. Skarpnåtö hembygdsgård från TV-serien om Stomskärs Maja

I Hammarland på nordvästra Åland ligger Skarpnåtö hembygdsgård. Huset på gården hör till de äldsta och mest välbevarade på Åland, det uppfördes på 1700-talet och i dag fungerar det som museum där gamla ting från gården visas upp. Här spelades på 1970-talet delar av den mycket populära tv-serien Stormskärs Maja in. Serien baserar sig på Anni Blomqvists romaner om det hårda livet i den åländska skärgården på 1800-talet, och serien är kanske den mest populära finlandssvenska serien genom tiderna. 

Så tar du dig dit: Skarpnåtö ligger en dryg halvtimme med bil från Mariehamn och ungefär lika långt från Berghamn i Eckerö. Om du tar dig fram på cykel kan du sommartid också ta cykelfärjan m/s Silvana från Hällö i Geta över till Skarpnåtö.

Tips inför ditt besök: Om du vill följa Stormskärs Maja ännu mer i spåren under din Ålandsvistelse kan du också besöka Simskäla på Vårdö. Anni Blomqvist som skapade Stormskärs Maja härstammade därifrån och i hennes romaner bodde Maja på Stormskäret som i verkligheten heter Väderskär och är en ö fyra sjömil norr om Simskäla. I Anni Blomqvists barndomshem på Simskäla drivs idag Stormskärs värdshus.

7. Klipporna vid norrhavet från filmen Djävulens jungfru

På de röda klipporna vid Norrhavet i Geta spelades delar av filmen Djävulens jungfru in. Filmen handlade om häxprocesserna som ägde rum på Åland på 1600-talet, då flera åländska kvinnor anklagades för att vara trollpackor och avrättades. I filmen skedde dessa avrättningar just på Norrhavsklipporna, men i verkligheten är klipporna väldigt trevliga att besöka. Här kan du njuta av utsikten över havet och duka upp en smaskig picknick. Det går också att boka en vistelse på Havsvidden Resort eller att besöka anläggningen för att äta i dess fina restaurang.

Så tar du dig dit: Havsvidden ligger drygt 40 minuter med bil från Mariehamn och drygt 50 minuter från Eckerö Berghamn. Anläggningen har också en gästhamn så där kan du lägga till om du utforskar Åland med egen båt.

Tips inför ditt besök: Ta med en en kikare och din kamera. Du kommer garanterat att se båtar, fåglar och hoppande fiskar ute på havet som du gärna vill spana in på lite närmare håll. Havets skiftningar och solen som går ner kommer du också att vilja föreviga, så se till att ha plats på minneskortet.

8. Mariehamnsvyer från TV-serien Agatha Christies Hjerson

Serien Agatha Christies Hjerson, baserad på en av Agatha Christies karaktärer, har till stor del spelats in på Åland. Sven Hjerson är en före detta brottsutredare som löst några av Sveriges svåraste fall någonsin. Han är en ensamvarg som älskar skvaller, helst käkar rårivna grönsaker och har en fallenhet att se och upptäcka sådant som andra missar. 

Den spännande serien tar dig till några av de bästa delarna i Mariehamn, såsom Sjökvarteret och det bildsköna Sjöfararkapellet. Sjökvarteret är en av de mest stämningsfulla platserna i Mariehamn att njuta av bildsköna soluppgångar, men den erbjuder även en intressant inblick i sjöfartens historia. 

En annan bekant plats i Mariehamn som syns i serien är S:t Görans Kyrka. Den ritades av arkitekten Lars Sonck och färdigställdes 1927. Du hittar kyrkan halvvägs mellan Västra hamnen och stadens centrum när du promenerar längs den ståtliga Esplanaden

Boka din resa till Åland

Läs mer