Fira midsommar på Åland
Midsommaren är en av de mest firade högtiderna på Åland. Som övriga nordbor älskar ålänningarna den ljusa sommarnatten och firar gärna utomhus på landsbygden eller i skärgården tillsammans med familj och vänner. Om du befinner dig på Åland under midsommaren får du inte missa midsommarstången som reses så gott som i varje by!
I nästan varje by runt hela Åland finns en midsommarstång. Alla byar har sina egna traditioner kring firandet och midsommarstångens utseende. Den rikligt lövade och smyckade midsommarstången är en gammal symbol för fruktbarhet och grönska och en tradition som har engagerat många öbor under flera generationer.
Midsommarstång reses på midsommarafton
Varje midsommarstång på Åland är unik. Men även om ingen stång är den andra helt lik, har alla de åländska midsommarstängerna mycket gemensamt. De är alla 10-25 meter höga och försedda med enkla eller korsade rår, som också kallas korsarmar. De enkla stängerna är vanligast i skärgården, medan det finns flest korsade rår på landsbygden. Vissa stänger smyckas med färgglada midsommarkronor, medan andra går helt i grönt och är prydda med lövkransar och enrisgirlanger.
Att pryda råändarna med kronor är vanligast på landsbygden. De färgglada kronorna är släkt med julens halmkronor och tillverkas långt i förväg. Arbetet tar ofta flera månader eftersom det görs ideellt och gemensamt av frivilliga krafter, ofta av byalag eller hembygdsföreningar.
De sista dekorationerna görs någon dag innan eller på själva midsommarafton. Då kläs stången med färska lövgirlanger, kransar och blommor. Alla är välkomna att hjälpa till med dekoreringen. Det är ett bra sätt att få kontakt med lokalbor och en upplevelse som många uppskattar!
Stångens delar bär på symbolik
Det finns många tolkningar kring symboliken bakom midsommarstångens olika detaljer. Alla delar symboliserar något som var viktigt för skärgårdsborna; bl.a. en god skörd och lyckade seglatser. Stången är också en hyllning till vackert väder, sjöfart och fiske – och ibland finns det en önskan om att skapa en finare midsommarstång än den i grannbyn.
Lövgirlanger, som står för god skörd, bildar mönster av timglas eller rutor när de spänns upp mellan stång och rår. Högst upp på midsommarstången står en trägubbe, också kallad fäktargubbe, vars armar viftar i vinden som en symbol för flit och arbete. Under fäktargubben finns en vimpel eller flagga som ofta har de åländska färgerna blått, rött och gult.
Vissa midsommarstänger smyckas med en sol som symboliserar den livgivande värmen, och små segelbåtar som seglar runt stången symboliserar den åländska sjöfarten. De färgglada kronorna är en symbol för jungfrudom, ungdomlighet, hälsa och en glad framtid. Hela stången är en hyllning till sommaren. Även om allt färre idag har koppling till traditionella skärgårdsyrken som jordbruk, fiske och sjöfart, är stångtraditionen fortfarande viktig för många ålänningar.
Midsommarbord med familj och vänner
Maten är en viktig del av vilken fest som helst, inte minst på midsommaren! Dillkokt färskpotatis – eller nypotatis som det heter på Åland och i Svenskfinland – tillsammans med inlagda sillar, rökt och gravad fisk, svartbröd och äkta smör, står dukade på midsommarbordet i nästan varje åländskt hem. Till efterrätt serveras årets första åländska jordgubbar tillsammans med glass eller vispgrädde, som förr kallades snömos. Välkyld snaps och öl, gärna från ett lokalt bryggeri, står framdukat för vuxna.
Vi ses vid midsommarstången!
På midsommarafton tar många sig till byns gemensamma midsommarstång i sällskap med andra bybor och sommargäster. Nu görs de sista dekorationerna på stången. Stången lövas, alltså dekoreras med lövgirlanger, som också kallas streck, samt smyckas med olika blomsterdekorationer.
I många byar reses stången fortfarande med mannakraft och träsaxar enligt stångkaptens instruktioner. Hur lång tid det tar beror på hur många som är med och hjälper till och hur stor stången är. När stången är uppe sjunger man tillsammans Ålänningens sång, ibland till dragspel eller annan musik. I vissa byar dansar man kring stången, i andra ordnas midsommardans på den lokala ungdoms- eller byagården tills solen går upp.
Stångtraditionen ökar sammanhållningen i byarna och är ett utmärkt exempel på skärgårdens talkoanda. Det är trevligt att träffa andra bybor under festliga former och prata en stund. Många är sommarålänningar som kommit “hem” över sommaren, och vad vore en bättre samlingsplats för att träffa gamla bekanta än midsommarstången mitt i byn!
Firande i Mariehamn, på landsbygden och i skärgården
Om du befinner dig i Mariehamn på midsommarafton ska du gå till Engelska parken strax ovanför museifartyget Pommern. På Jan Karlsgården i Kastelholm startar lövbindningen kl. 18.00 och följs därefter av kronparad och stångresning kl. 20.00. I programmet ingår Ålänningens sång, ett hälsningstal, dans runt stången och servering.
På landsbygden och i skärgården reses midsommarstång i varje kommun. Information om när midsommarstången reses i olika byar hittar du i vår evenemangskalender.
Midsommarfirandet märks också i butikerna, som ofta stänger tidigare på midsommarafton. Vissa håller även stängt midsommardagen, så det lönar sig att handla midsommarmaten i god tid!
Midsommarafton firas alltid den fredag som ingår i perioden 19-25 juni.