Sportfisket på Åland

Åland lockar med sina fantastiska sportfiskemöjligheter året om. Läs om vilka regler som gäller på Åland, info om fiskekort samt få tips på boende och lokala fiskeguider som hjälper dig att få ut det mesta av din fiskeresa.

Åland har något att erbjuda sportfiskaren under varje årstid. Våren är högsäsong för sikmete och havsöringsfiske. När våren övergår till sommar är det dags att ge sig ut på öppet hav för att trolla efter silverglänsande laxar. På hösten är det däremot högsäsong för gädd- och abborrfiske, och dessutom kommer havsöringen närmare stränderna när vattnet blir kallare.

Inför sportfiskeresan till Åland lönar det sig att veta de regler som gäller för handredskapsfiske och mete samt fiskekort, som krävs av alla sportfiskare.

Ålands fiskekortsområden

Enligt fiskereglerna har alla som är bosatta i Norden rätt till husbehovsfiske på landskapets allmänna vatten, medan vattenägarens tillstånd eller lösande av fiskekort för det aktuella området krävs för sportfiske på privata och samfällda vatten. Detta gäller även för landskapets enskilda vatten. Se fiskekarta här.

Flera fiskekort för flera möjligheter

Det finns inte något gemensamt fiskekort för hela Åland. Istället finns sammanlagt 56 fiskekortsområden samt 16 landskapsägda områden. Fiskekortet gäller för sportfiske med kastspö, pilke eller mete inom det angivna området. 

Tack vare de korta avstånden är du inte bunden att lösa fiskekort endast för det område som ligger närmast ditt boende. Istället ligger hela Åland öppet och du kan välja att lösa flera fiskekort och fiska där det är bäst för dagen.

Köp fiskekort online

På kartan nedan finns information om Ålands olika fiskekortsområden. Genom att klicka på ett område på kartan kan du få områdesspecifik information samt information om var du kan köpa fiskekort. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade digitalt. 

Beroende på fiskekortsområde köper du fiskekort antingen via kalakortti.com eller iFiske.

På kartan finns även länkar till regelverk och eventuella begränsningar som gäller på området.

Catch & release

När du sportfiskar på Åland är tillämpande av Catch & Release en rekommendation. Grundregeln är att du inte ska ta hem fler fiskar än du tänker äta. Om fisken inte uppnår minimåtten är du dessutom skyldig att sätta ut den.

I vissa fall kan draget sitta så till att du inte kan ta bort det utan att allvarligt skada fisken. Då ska du avliva den så snart som möjligt.

För att bedriva ett bra Catch & Release-fiske är det viktigt att vara rätt utrustad. Enklast och skonsammast är det om du använder hullinglösa krokar. Ta också med en tång, kroklossare eller peang och en våg. Ha kameran nära till hands så att du kan fota drömfisken när du får den!

Fiskepaket

Är du sugen på att ta med kompisarna på en fiskeresa? Färdiga fiskepaket ger en bättre fiskeupplevelse och är enkla att boka. I de flesta färdiga fiskepaket ingår resa, boende, båt och fiskekort samt en fiskeguide. 

Färdiga fiskepaket erbjuds av researrangörerna Viking Line, Eckerö Linjen, Ålandhotels, Ålandsresor och Ålands Turist & Konferens.

Om du vill skräddarsy en egen fiskeupplevelse rekommenderar vi följande stugor som erbjuder båt och kan hjälpa till med att boka den bästa fiskeguiden.

Sportfiskeguider

För att kicka igång fiskeupplevelsen ordentligt rekommenderar vi att boka en sportfiskeguide, även om du fiskat på Åland tidigare. Då får du hjälp att hitta de drag och fiskeplatser som fungerar bäst för dagen. Här har vi samlat några tips på åländska sportfiskeguider:

Den viktiga fiskevården

På Åland ser man god fiskevård som en grundförutsättning för fina sportfiskeupplevelser. Ålänningarna vill ha livskraftiga och välmående fiskstammar och därför pågår många projekt för att främja fiskarnas naturliga reproduktion, samtidigt som man varje år planterar ut stora mängder fiskyngel – nära två miljoner fiskyngel av gädda, havsöring, sik och lax. Utplantering av fiskyngel finansieras bland annat med medel från fiskekortsförsäljning. 

Läs mer om fiskevård på Ålands landskapsregerings hemsida.

Fisketävlingar

För den som vill tävla ordnas årligen flera sportfisketävlingar runt om på Åland.  Tävlingen Trollingträff på västra Åland är en tradition − den har arrangerats i början av juni sedan 1993 och lockar deltagare från när och fjärran. 

På hösten arrangeras på åländska fiskevatten bl. a. Brändö Fisketävling och Getadraget. Getadraget är en renodlad Catch & Release -tävling. Visste du förresten att finalen i svenska gäddtävlingen Gäddfajten har avgjorts på Åland i flera år i rad?

Allmänna regler för sportfiske på Åland

• Undvik att slita på natur och miljö.
• Skaffa dig kännedom om gällande bestämmelser om fredningstider, fredningsområden, minimimått samt ömtålig natur. Respektera dessa.
• Fiska aldrig utan tillstånd och fiskekort för sportfiske.
• Använd de metoder och redskap som ger fisken bästa möjliga utsikter till överlevnad om/när den släpps tillbaka.
• Avliva omedelbart fångad fisk som skall behållas.
• Fånga aldrig mer fisk än du själv kan förbruka.
• Bedriv sportfiske med hänsyn till yrkesfiskets och det traditionella husbehovsfiskets behov och redskap.

OBS! Under tiden 15 april till 15 juni är sportfiske från land förbjudet, detta av hänsyn till häckande sjöfåglar. Undantag gäller för Prästö-Bomarsund, Kungsö fiskesamfällighet & Hammarudda gård. Undantaget gäller endast landområden inte tillhörande holmar.

Mått:

Abborre 20 cm 10st/dygn/person (Fisk under 20 cm bedöms inte ha något matvärde varför de bör återutsättas.)
Braxen 42 cm
Gädda 55-80 cm 1st/dygn/person
Gös 40-60 cm 1st/dygn/person
Havsöring 50 cm 1st/dygn/person
Lax 60 cm
Sik 35 cm

Läs mer

Vill du läsa mer om sportfiske på Åland?

Prenumerera då på vårt nyhetsbrev.

"*" anger obligatoriska fält.

Namn:*