För dig är semester som bäst när du får vara i rörelse och se nya platser. Du längtar efter att ta del av den lokala kulturen vart du än reser och du vill uppleva ditt resmål som en ortsbo.
Du undviker turistställen och styr hellre till lokalbornas favoritrestauranger. Du rör dig gärna i naturen, så länge du får upptäcka nytt längs vägen.
På Åland möts du av genuint skärgårdsliv. Åland är en riktig skattkammarö för dig som är intresserad av historia, och har du dessutom intresse för ren skärgårdsmat och matens ursprung finns det många fantastiska platser för dig att besöka.
Prova skärgårdslivet som äkta ålänning. Åk från ö till ö och stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en historisk sevärdhet, ett härligt gårdscafé eller bageri, en hantverksbod, konstutställning eller gårdsloppis.
Läs våra 5 tips med platser du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!
1. Besök museifartyget Pommern
1. Besök museifartyget Pommern

Åland har flera unika och personliga museer varav Pommern är ett självklart besöksmål. Hon är det enda bevarade segelfartyget i sin storleksklass i hela världen och något unikt du inte kan uppleva någon annanstans. Först när du besökt fartyget får du förståelse för proportionerna av både fartyget och hela sjöfartens betydelse för Åland.
Pommerns interaktiva utställning tar dig 100 år bakåt i tiden och på en resa runt jorden. På resan från Mariehamn till Köpenhamn och vidare till Port Victoria får du prova sjömanslivet och bl.a. lappa segel. När arbetet är gjort och fartyget är lastat är det dags för dans och fest. Hemfärden går via Kap Horn och London tillbaka till Mariehamn.
Allt du får höra och uppleva på Pommern har hänt på riktigt. Människorna är riktiga besättningsmän och deras berättelser är sanna. Det gör upplevelsen på Pommern fascinerande.
Är du sugen på att lära dig mer om maritim historia? Fortsätt till Ålands Sjöfartsmuseum bredvid Pommern. Här får du se samlingar i världsklass från den åländska handelsflottan, spännande föremål som sjömännen tog med sig hem från sina resor, olika fartygsmodeller och mycket mer.
Du kan besöka Pommern från maj till slutet av september och Sjöfartsmuseet året runt.
2. Gör en tidsresa i Kastelholm
2. Gör en tidsresa i Kastelholm

Kastelholms slott är Ålands enda medeltida borg och en av Ålands främsta sevärdheter.
Ursprungligen låg slottet på en liten holme, men har idag genom landhöjningen vatten på två sidor. Slottet grundlades på 1380-talet och hade sin historiska storhetstid under Gustav Vasas tid då Åland och Finland var en del av det svenska riket. Idag är slottet en levande ruin som du kan besöka under sommarhalvåret.
Även slottets omgivning bjuder på mycket intressant för både historieslukare och barn. På Jan Karlsgårdens friluftsmuseum får du se hur en traditionell åländsk gård kunde se ut på 1850-talet. På onsdagar i juli får du lära dig om gamla hantverkstraditioner. Missa inte midsommarfirandet med midsommarstångsresning!
Här finns också Vita Björn-fängelsemuseum, restaurang Smakbyn och butik Bod med traktens delikatesser och design, godisfabriken Karamelleriet och Åland Distillery med café och bageri. Visste du att det åländska ginet från destilleriet vunnit nyligen pris i internationell tävling?
3. Utforska Bomarsunds fästningsruiner
3. Utforska Bomarsunds fästningsruiner

Bomarsund ligger strategiskt på gränsen mellan Ålands huvudö och den nordöstra skärgården. Det var år 1809 då Finland med Åland hade tillfallit Ryssland som de ryska planerna för Bomarsund började. I dag kan du besöka det historiskt intressanta området med fästningsruiner året runt.
Sommaren 2022 öppnades ett nytt besökscenter intill fästningen. Besökscentret fungerar som portal till det vidsträckta området och håller öppet från maj till september. Här får de tysta ruinerna en berättarröst: lyssna till musiken från en midsommardans som sedan drunknar i kanonernas dundrande. Efter att du har fått höra berättelserna är det svårt att låta bli att leta fram platserna bland området och göra egna upptäckter bland ruinerna.
Här går också två vandringsleder. Den ena leder dig till begravningsplatserna på bredvidliggande ön Prästö, den andra binder ihop huvudfästet och försvarstornen. Njut av fina utsikter över den närliggande skärgården och kanske stanna på picknick längs vägen?
4. Kökars kyrka och klosterruiner på Hamnö
4. Kökars kyrka och klosterruiner på Hamnö

När du närmar dig Hamnö på Kökars nordvästra spets kan du nästan känna historiens vingslag. Platsen är en av de mest intressanta i hela Ålands skärgård och känslan stärks av den mäktiga ytterskärgården och havets närvaro. Här finns S:ta Anna kyrka och omfattande lämningar av medeltida aktiviteter, bland annat ett sjöfararkapell och två hamnanläggningar.
Utgrävningar på kyrkplatsen tyder på att verksamhet fanns här redan under 1200-talet. Då var Hamnö en känd hamnplats vid en viktig farled. Att en relativt stor kyrkobyggnad placerades på en liten ö avskild från Kökars tre huvudöar och den bofasta befolkningen tyder på att kyrkan inte enbart var avsedd för kökarbornas behov.
Här grundades också ett av Finlands tre medeltida franciskanerkonvent vars klosterruiner du kan se i kapellet intill stenkyrkan.
Förutom fascinerande historia bjuder Hamnö på en storslagen havsutsikt över ytterskärgården. Det är lätt att glömma världen utanför och bli trollbunden av den mäktiga platsen. Vandra längs kulturstigen som leder dig till de viktigaste lämningarna på Hamnö. Platsen är även populär bland fågelskådare, speciellt under vår- och höstflyttning, så ett tips är att packa med en kikare. För fågelskådare finns plattformar med infoskyltar om de vanligaste förekommande fågelarterna.
5. Utforska Nabbens våtmark – grönområde med miljöpris
5. Utforska Nabbens våtmark – grönområde med miljöpris

Nabbens våtmark ligger bara en kort promenad från Mariehamns centrum. Fortsätt förbi Sjökvarteret och badhuset Mariebad längs den östra stranden så är du snart framme i det gröna oas som vann Nordiska rådets miljöpris 2022.
Nabbens våtmark är ett trevligt grönområde med flera viktiga funktioner: den fungerar som en naturlig vattenrenare, skapar lekplatser för gäddan och ökar den biologiska mångfalden. Samtidigt är området en trevlig miljö att vistas i för ortsbor och andra besökare.
Här kan du gå på spångar och gångbroar och läsa på infotavlor om fjärilar, grodor, fiskyngel och växter som gynnas av området. Du kan också möta betande ålandsfår och beundra det rika fågellivet. Ta med egen picknick och njut av dagen i en grön oas – bara ett stenkast från stadsvimlet!