Kobba Klintar

5 tips för dig som vill uppleva nytt!

Gillar du när du får vara i rörelse, se nya platser och uppleva nya smaker? Åland är en riktig skattkammarö där du kommer nära matens ursprung, kan ta del av den lokala kulturen och uppleva ett genuint skärgårdsliv. 

Åk från ö till ö och stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till ett härligt gårdscafé eller litet bageri, en hantverksbod, konstutställning eller gårdsloppis. 

Här hittar du våra 5 bästa tips på besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

1. Upplev sjöfartsstaden Mariehamn

Känn av den maritima stämningen i Sjökvarteret på stadens östra strand. Här kan du bekanta dig med det lokala hantverket, båtbyggeri och smyckeskonst.

I Mariehamn finns allt på gångavstånd. Strosa också längs Torggatan mitt i staden. Njut av grönskan på Esplanaden, shoppa, besök hemtrevliga caféer som Café Viktors, Bagarstugan eller Svarta Katten och de många restaurangerna både i centrum och vid gästhamnarna ÅSS och MSF.

2. Besök ett eller flera museer

Åland har flera unika och personliga museer och fartyget Pommern är ett självklart besöksmål. Hon är det enda bevarade segelfartyget i sin storleksklass i hela världen och något unikt du inte kan uppleva någon annanstans i världen. Pommerns interaktiva utställning tar dig på en resa runt jorden. Är du sugen på att lära dig ännu mer om maritim historia är det bara att fortsätta till Ålands Sjöfartsmuseum bredvid Pommern.

Ålands kulturhistoriska museum får du lära dig om Ålands historia och se intressanta konstutställningar. Här glömmer man lätt bort tiden så reservera åtminstone en timme eller helst två! Dessutom finns mindre museer utspridda runt hela Åland. Bekanta dig t.ex. med brandkårshistoria, postrodden över Ålands hav, jakt- och fiske i skärgården eller en gammal fiskarhemman.

3. Fika på caféer och besök gårdsbutiker

Svarta Katten

Vad skulle passa bättre än en paus med kaffe och goda bakverk av lokala råvaror under upptäcktsresandet runt Ålands öar? Mysiga caféer i Mariehamn är bl.a. Café Viktor, Bagarstugan och Svarta Katten

På landsbygden kan du passa på stanna vid Solkulla gård, Stickstugan, Brobacka gästhem eller Mattas gårdsmejeri, som tillverkar glass av mjölk från gårdens egna kor. Kafé Kalesch vid Eckerö post- och tullhus serverar brunch, i huvudsak vegetarisk lunch och lättare mellanmål i Ålands pampigaste byggnad i en historisk miljö.

Under det sista veckoslutet i maj kan du besöka öppna gårdar på landsbygden och handla vårens primörer, råvaror och finaste hantverk. Evenemanget heter Åland grönskar och liknar den populära Skördefesten som ordnas varje höst.

4. Öluffa i Ålands skärgård

Hastersboda, Föglö

Island hopping eller öluffande för mångas tankar till Medelhavet, men visste du att du kan uppleva det så nära som på Åland?

Det är enkelt att öluffa till Åland – börja med att hoppa på färjan i Grisslehamn, Kapellskär eller Stockholm. 

Från den västligaste ön Eckerö kan du fortsätta med bil genom Ålands huvudö och göra en dagsutflykt med skärgårdsfärja till ökommunerna Föglö eller Vårdö. 

Den mer äventyrssugna färdas mellan öarna längs den åländska ringvägen dit du tar dig med skärgårdsfärjor från Ålands huvudö. Det finns många mysiga boenden på öarna Kökar, Kumlinge, Sottunga, Lappo och Brändö. Och bäst av allt – här kan du ta del av äkta skärgårdsliv och uppleva en skön stämning du inte kan uppleva någon annanstans!

Öluffa i miniformat från Mariehamn genom att göra en båtutflykt och utforska öarna utanför staden, eller cykla över broar och vägbankar till det vackra Järsö.

5. Åk på båtutflykt och lär dig mer om skärgårdslivet

Båtskär

Havet är alltid nära var du än rör dig på Åland, och för att få ut det mesta av ditt besök rekommenderar vi att du upplever Åland från havet. 

Gör en dagsutflykt till Kobba Klintar eller Rödhamn med taxibåtarna Fiskelyckan eller Shipland, som ordnar dagsutflykter eller skräddarsyr en upplevelse till havs enligt dina önskemål. En utflykt till fyrön Sälskär med M/S Silvana är en oförglömlig upplevelse.

Åland Expeditions och föreningen Ådans Vänner välkomnar dig med på en båtutflykt där du på nära håll får se ådkolonin på ön Båtskär söder om Mariehamn. På plats får du höra om holmarnas rika historia som lotsplats, gruva, fyr och numera vindkraftpark. Du får även djupdyka i historier om ådorna som häckar här och lära dig om insatser föreningen har gjort för de hotade fåglarna. Den bästa tiden att se ruvande ådor är under maj månad. 

Läs mer