Ät gott och hållbart
Att äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser är en viktig del av livet, vare sig det är vardag eller fest. På Åland kan du äta välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.
Pub Stallhagen som ligger naturskönt vid den lilla sjön Stallhaga träsk i Finström är ett av de goda exemplen. I en anrik röd träbyggnad i anslutning till hantverksbryggeriet Stallhagen driver Johanna Dahlgren en pub och restaurang som sedan 2016 har en Green Key-certifiering, ett bevis på att man hela tiden jobbar för att förbättra sitt hållbarhetsarbete och för att minska sin miljöpåverkan.
Åländskt = självklart
För Pub Stallhagen är åländska produkter i säsong en självklarhet. Allt från fisken och köttet till ärtskotten som dekorerar rätterna ska komma från Åland, och man samarbetar med ett 80-tal åländska producenter.
I restaurangen erbjuder man alltid en vegetarisk-, en fisk- och en kötträtt. Ibland ändras menyn flera gånger per dag utgående från vilka produkter och mängder man får tag på.
– När det gäller fisken serverar vi det som fastnat i fiskarnas nät. Vi kanske tror att vi ska få torsk men så har fångsten bestått av sik och abborre, då serverar vi det, säger Johanna Dahlgren.
Att begränsa sig till tre rätter handlar också om att minska matsvinnet. Och Johanna Dahlgren märker att besökarna blir allt mer intresserade av miljöfrågorna.
– Det har hänt mycket på de nio år jag drivit restaurangen. Det märks också på att fler väljer att äta vegetariskt och fisk. 50 procent beställer fisk idag, i början var det fem procent.
Fisk i fokus
På Herrön, nära den sydligaste punkten på Ålands huvudö, ligger gården Västerro invid en havsvik. Här ägnar sig Anders Westerberg, en kreativ fiskare och mathantverkare, åt fiske, mathantverk, träsnideri och trädgårdsodling. I gårdens eget rökeri förädlar Anders Westerberg den fisk han fångar, och han sätter en stolthet i att använda så mycket han kan av varje fisk.
– Jag tittade på alla delar som man vanligtvis slänger bort och tänkte att det skulle vara roligt om man kunde äta dem istället. Jag började testa mig fram och numera gör jag till exempel chips av fiskben och fiskskinn, jag röker fiskrom och steker fiskskinn i smör. Dessutom använder jag gärna fiskar som vanligtvis inte är så populära, som simpa och mört, säger Anders Westerberg.
Vann mathantverkspris
I samarbete med åländska kocken Michael Björklund från restaurangen Smakbyn har Anders Westerberg utvecklat den “Åländska fiskbrädan”, en handsnidad bräda av ask på vilken det serveras fiskdelikatesser av rens, småfisk och så kallad skräpfisk. Fiskbrädan vann pris i innovationstävlingen Gastronomiska Matverk 2016. I dag har besökare möjlighet att avnjuta fiskbrädan på Västerro när de tar emot grupper eller ordnar sina populära evenemang “Ett hav av delikatesser”.
– Växthuset där vi serverar våra gäster är byggt av återbrukat material. Vi sparar vatten och el och vi komposterar allt vårt matsvinn och använder jorden när vi odlar nya grönsaker. När man lever så nära naturen som vi gör så vill man ta hand om den, säger Anders Westerberg.