Stallhagen

Smakupplevelser med skärgårdsursprung

För oss ålänningar är maten en hjärtesak. Med respekt för naturen lever vi enligt säsong och tillreder mycket för hand. Den friska havsvinden och ren luft, bördig jord och lång växtperiod borgar för en kvalitet och unika aromer som inte hittas någon annanstans. Missa inte nedan tips av smakupplevelser med skärgårdsursprung.

1. Dinner in the sea

En av de bästa sakerna med Åland är havet och skärgården med dess storslagna natur. Här får du möjlighet att komma havet riktigt nära. Dinner in the Sea, middag på ett litet skär mitt ute i havet, är en unik matupplevelse som lanserades sommaren 2019. Rundbergs Stugor & Event erbjuder ett mycket speciellt event där du och dina vänner serveras läckerheter från åländska mathantverkare vid ett vackert dukat bord medan havet kluckar runt omkring er. Eventet inkluderar båttransport, välkomstskål och utvalda åländska delikatesser och drycker. Rundbergs Stugor erbjuder även boende, guidade fisketurer och skräddarsydda ”ÅL IN” paket där strandvilla och bastu vid havet samt åländsk sjöfrukost, lunch och middag ingår. 

2. Smakbyn

Vad vore det gastronomiska Åland utan sin grand old man – Michael Björklund. Redan kring millennieskiftet pekade hans kockkniv ut Åland som matregion – då vann han tävlingen Årets Kock i både Finland och Sverige och placerade sig högt i matlagningens VM Bocuse d’Or. Michael tilldelades priset ”Årets frontfigur inom turismen i Finland 2016” (januari 2017) och det nordiska matpriset Embla i kategorin Nordisk Matkommunikatör 2017 (augusti 2017).

Sedan 2012 har Micke byggt upp sin alldeles egna matvärld i Smakbyn strax intill Kastelholms slott mitt på Åland. Här finns restaurang, kafé, gårdsbutik, bränneri, vinkällare samt konferensavdelning och festvåning. Ett självklart stopp för alla Ålandsbesökare.

3. Stallhagen

Stallhagen bryggeri arbetar med småskalig, hantverksmässig ölproduktion. Den kreativa bryggmästaren Matte Ekholm låter ölet ta den tid det behöver för att mogna och blandar gärna in lokala smaker som honung och blåbär. Bryggeri Stallhagen fick även äran att återskapa ett av världens äldsta öl, 170 år gammalt, som fyndades i ett vrak i Ålands skärgård 2010. Stallhagen Historic Beer finns nu i två varianter – 1842 som är en unik samlarraritet i handblåst flaska och specialsnickrad trälåda, samt 1843 som tillverkas i en större mängd.

Pub Stallhagen i Godby, intill bryggeriet med samma namn, är känt för sina rejäla portioner av lokalproducerad och riktigt god mat. Dagstillgången hos bönder, producenter och leverantörer bestämmer menyn. Det är färskt och vill du veta vem som plockat moroten är det bara att fråga personalen. Här kan man även prova bryggeriets öl med olika smakbitar till.

4. Världens bästa (Ålands) mejeri

Ålandsmejeriet fortsätter att profilera sig som förädlare av den högkvalitativa åländska mjölken. Ostarna är givna bland topplatserna i de finska 

ostmästerskapen, för att inte tala om det hantverksmässigt kärnade smöret som prisas av såväl media som matlagare. Senast var det Svenska Dagbladet och smörexperten Johan Hedberg som gav Ålandssmöret en andraplats som ”välbalanserat med en tydlig smörsmak”.

Ålandsfrukost

Yoghurt, bröd, smör, chark, ost, gröt och ägg – och alltihop i många olika varianter. Det är inte svårt att sy ihop en riktigt rejäl frukost på helt åländska råvaror. Bl. a. Hotell Arkipelag serverar den helåländska frukosten som stående inslag i sitt utbud.

5. Mattas vingård

Spännande och småskalig satsning på vindruvsodling finns på Åland. Bröderna Fredrik och Niclas Slotte odlar Solaris- och Rondo-druvor och förädlar dem till druvgelé, perfekt som tillbehör till smakrika ostar. Druvorna skördas i oktober och man får hålla sig framme för att hinna skaffa sig en burk av den exklusiva gelén.

Vinnande smaker från Åland

Den åländska maten står sig väl i konkurrensen. Medaljer och hedersomnämnanden regnar över Åland då åländska mathantverkare deltar både i  SM och FM i Mathantverk samt i olika internationella tävlingar.

Läs mer