fbpx
Rundhusbyn
Kvarnbo Pensionat
Hotel Svala

11 unika boenden

Bo i en semesterby med service,  ett badhotell i skärgårdsmiljö eller varför inte på ett hästcenter? Det finns många unika boenden på Åland och här tipsar vi om några av dem.

1. Sviskär eremitstuga

På den 28 hektar stora ön Sviskär i Ålands norra skärgård finns en fristad för dig som söker lugnet och det enkla livet. I eremitstugan finns fyra bäddar och här kan du ta en paus och lyssna till naturens ljud. Ön är en elfri zon så på kvällen kan du spela kort eller läsa en god bok i fotogenlampans sken, promenera längs stranden, bada i den vedeldade bastun, simma i havet och njuta av fantastiska måltider som levereras till stugan. Det finns bara en eremitstuga på Sviskär, så du har hela ön för dig själv.

2. Carlsro Badhotell

Övernatta på danskinspirerat badhotell i åländsk skärgårdsmiljö. På Carlsro Badhotell möts åländsk och dansk tradition i en genuin och mysig atmosfär. I den idylliska redarvillan från 1920-talet finns hotell, café och restaurang. Här finns också nybyggt strandhus med bastu, jacuzzi och en brygga för sköna stunder i solen. Hotellet finns på Föglö, hit tar du dig med skärgårdsfärja från fasta Åland på 30 minuter.

3. Käringsund Resort & Conference

Käringsund Resort & Conference i Eckerö erbjuder strandsemester i en anläggning där du kan välja att bo med all-inclusive om du så önskar. Här kan du bo i stugor eller i strandvillor med hög standard. Det finns café och pizzeria, á la carte-restaurang och en stor uteservering med vy över Käringsunds gästhamn och fiskeläge. Njut av den åländska sommaren vid vattnet antingen på badstranden, i anläggningens två utomhuspooler, strandbastu eller i badtunnor. Det finns många olika aktiviteter på området och du kan t.ex. hyra trampbåtar, spela frisbeegolf, spela padel eller vandra längs den närliggande naturstigen.

4. Brändö Bed and Bike

På Brändö hittar du Borkenholm gård och boendet Brändö Bed & Bike, ett B&B med lantlig charm, omgiven av grönska och skärgårdsidyll. De mysiga, hemtrevliga rummen erbjuder skön avrundning på dagen då man upptäckt den åländska skärgården och cyklat runt Brändö en hel dag. I den smakrika frukostbuffén hittar du gårdens egenodlade bär, frukt och grönsaker som ger en hållbar start på dagen före du fortsätter din färd.

5. Kvarnbo Pensionat

Övernatta i en lantlig herrgårdsmiljö på Kvarnbo Pensionat i Saltvik på norra Åland. Här finns mysiga och personligt inredda rum i ett vackert trähus med anor från 1800-talet. Pensionatet ligger mitt emot Saltviks vackra stenkyrka och 400 meter bort finns den barnvänliga badstranden Kvarnboviken. På begäran ordnar värdarna vin- och ostprovningar samt guidade turer i gårdens verkstad från 1930-talet. Där får du se motorcyklar och remdrivna maskiner från år 1895 och framåt.

6. Hotell Svala

På vackra Kumlinge i Ålands östra skärgård ligger nyrenoverade designhotellet Hotel Svala. Här övernattar du i en originell kulturarvsbyggnad som uppfördes 1931 för att fungera som ett sjukhus. På 70-talet gjordes sjukhuset om till hotell, och nu har byggnaden nyligen renoverats med fokus på hållbarhet och design, samtidigt som man skonsamt bevarat historia och charm. Hotel Svala är den perfekta platsen för en rofylld semester, konferenser eller privata evenemang som kalas och skärgårdsbröllop.

7. Jurmo vandrarhem

I en gammal folkskola precis invid färjfästet på den lilla ön Jurmo, så långt ut i Ålands nordöstra skärgård du kan komma, ligger Jurmo vandrarhem. På Jurmo kan du uppleva sälsafari, fisketurer eller båtutflykter kombinerade med goda middagar. Den mysiga gamla skolan tar emot gäster året runt så varför inte fira jul, nyår eller påsk i den rofyllda och vackra skärgården? 

8. Havsvidden

Allra längst norrut på Ålands huvudö ligger Havsvidden Resort. Hit kan du åka för att njuta av Norrhavet som är lika vackert oavsett årstid. Se det stillsamt glittra en klarblå sommardag, eller fräsa och dundra mot de röda granitklipporna under en storm på en blyertsgrå höstdag. På Havsvidden finns en hotelldel med reception, bar, restaurang, lounge och konferens. Du kan även välja att bo i ett eget lyxigt klipphus eller ta din egen båt till gästhamnen.

9. Stormskärs värdshus

Om du är intresserad av åländsk litteraturhistoria så är Stormskärs värdshus något för dig. Här hade nämligen författarinnan Anni Blomqvist sitt barndomshem. Anni Blomqvist är främst känd för sina romaner om Stormskärs-Maja, som på 1970-talet även blev en film om Maja på ön Väderskär. Låna boken på biblioteket, ta dig ut till Stormskärs värdshus på Östra Simskäla i Vårdö och läs och koppla av på skärgårdshemmanet från slutet av 1800-talet. Värdshuset passar ypperligt för gäster som besöker Åland på cykel eller med bil och som uppskattar lugnet ute i skärgården. Simskäla är även ett omtyckt mål för paddlare.

10. Björnhofvda Gård

Björnhofvda Gård är ett småskaligt hotell i Eckerö på västra Åland. Här samsas lantlig åländsk charm med brittiska influenser, vilket beror på att värdinnan Jackie härstammar från just Storbritannien. Läckra och lyxiga interiörer och en rofylld omgivning gör din vistelse på Björnhofvda Gård njutningsfull. Här finns också en mysig restaurang där du serveras smakfulla rätter gjorda på lokala råvaror, inklusive gårdens egna!

11. Rundhusbyn

Vill du prova på glamping? Det vill säga bekväm tältning med stil. “Njut av tystnaden eller somna till ljudet av vågor som bryts mot klipporna, men gör det i en dubbelsäng omsluten av ett varmt duntäcke.” Du väljer plats och tid och Rundhusbyn ställer allt i ordning, säng, möbler och såklart tältet så att du får en lyxig upplevelse mitt i naturen. 

Uppdaterad 24.1.2023

Läs mer