Jakt på Åland

En jaktresa till Åland bjuder på fina jaktäventyr och mäktiga naturupplevelser. Njut av det vackra höstlandskapet och av spänningen och tillfredsställelsen vid god jaktlycka i glada vänners sällskap.

Jaktmarkerna på Åland bjuder på en omväxlande terräng där tät skogsmark blandas med öppna områden och flacka landskap blandas med bergiga partier. Här får du chansen att testa din förmåga under alla tänkbara förhållanden. Tack vare de korta avstånden i öriket går det också snabbt att flytta sig mellan olika jaktområden.

I öriket finns det särskilt gott om rådjur. Rådjuret räknas därför som det främsta jaktviltet. Dessutom kan du jaga sjöfågel på Åland under höstarna.

Rådjursjakt

På Åland är chanserna till jaktlycka stora tack vare den rika tillgången till rådjur. I öriket finns nämligen uppskattningsvis 15.000 rådjur och jaktutbytet är årligen dryga 4.000.

Du kan välja mellan jakt med drivande hund och jakt från torn. För att skapa de bästa förutsättningarna för en lyckad jakt följer alltid en kunnig jaktvärd med. Numera är det också möjligt att bedriva rådjursjakt med båge på Åland.

  • 15.8–31.8 jakt på bock
  • 1.9–31.12 jakt på rådjur
  • 1.10–31.12 rådjursjakt med hund. Antingen med egen hund eller så följer en lokal hundförare med. Tänk på att kontrollera gällande karantänsbestämmelser om du tar med dig din egen hund.

Höstfågeljakt

Hösten är tiden för fågeljakt på Åland. Då får du jaga sjöfågel i öriket.

Särskilt sjöfågeljakten var en viktig del av livet i skärgården förr i tiden. Idag kan du följa med ut till de mindre öarna och själv uppleva den gamla traditionen. Tillsammans med din jaktvärd får du jaga sjöfågel som knipa och vigg med hjälp av vettar.

– För de flesta av våra gäster är bara det att få komma ut i skärgården en upplevelse – att dessutom få möjlighet att jaga på naturens egna villkor gör upplevelsen ännu större, berättar jaktvärden Mikael Lindholm.

  • 1.9-31.12 jakt efter gräsand, skedand, bläsand, stjärtand, vigg, knipa, brunand, alfågel, storskrake, småskrake, morkulla, ringduva, orre och fasan

Bågjakt

Under hösten kan du som är gästjägare också jaga med pil och båge på Åland förutsatt att du har internationell bågjägarexamen (IBEP – International bowhunter education program) samt att du blir godkänd det obligatoriska årliga bågskytteprovet. Klarar du det får du jaga allt vilt utom älg med pilbåge i öriket. Den femtonde augusti inleds jaktsäsongen.


– För jägaren innebär bågjakten en extra utmaning, den kräver verkligen att man kommer nära. Sedan är det en tyst jakt och det har också sin tjusning, berättar jaktförvaltare Robin Juslin vid Ålands landskapsregerings skogsbruksbyrå.

Kräver mer av jägaren

På Åland finns just nu fyra godkända bågskytteprovs-examinatörer som själva är erfarna och kunniga bågjägare. Tillsammans erbjuder de guidade jaktresor på mark som enbart är avsatt för bågjakt under namnet Alandic Bowhunts.

– De som intresserar sig för bågjakt är ofta erfarna gamla jägare som valt att ta jakten ett steg längre, berättar Roger Pettersson vid Alandic Bowhunts. Bågjakt kräver nämligen mer av dig som jägare och det tar tillbaka spänningen i jakten.

Själva bågskytteprovet sker sedan genom ett praktiskt skjutprov där åtminstone 5 av 6 pilar måste träffa de vitala organen på den djurformade måltavlan på ett avstånd som kan vara uppemot 25 meter. Provet avläggs vanligen vid särskilda provtillfällen som arrangeras under tiden 1 juni–31 juli, men för gästjägare kan examination även ordnas vid andra tillfällen. Provplatser finns numera både i Hammarland och vid Bredmo i Lemland.

Kraven kring utrustningen är också höga och ur säkerhetssynpunkt finns det bestämmelser rörande pilen, bågen och bågens konstruktion för att effekten när du träffar viltet ska vara dödande.

Kontakta också Alandic Bowhunts på tel. +358 (0)40 5682409 eller jaktförvaltaren vid landskapsregeringens skogsbruksbyrå på tel. +358 (0)18 25000 (växel) för mer information kring bågjakt på Åland.

Vid Svinö Stugby finns ett speciellt område som är reserverat för just bågjakt.

  • 15.8 – 31.8 rådjursbock
  • 1.9 – 31.12 rådjur
  • 1.9 – 31.12 vildand samt sjöfågeljakt, som knipa och vigg

Jaktregler och arrangörer

Tänk på att du bör boka din jaktresa till Åland i god tid för att arrangören ska hinna ordna alla nödvändiga tillstånd.

Villkor för gästjakt på Åland

För att du ska få jaga på Åland krävs åländskt jaktkort. Kravet för jaktkort på Åland är att du har giltigt jägarexamen samt vapenlicens i ditt hemland. Kortet kostar 35 euro och gäller hela jaktåret, d.v.s. från 1 augusti fram till 31 juli följande år. I årsavgiften ingår även ansvarsförsäkring, olycksfallsförsäkring samt tidningen Jägaren.

Senast två veckor innan din resa till Åland måste du lämna in din jaktkortsansökan genom att skicka ditt jägarexamensbevis till Landskapsregeringen per e-post till [email protected]. Din arrangör eller jaktvärd kan också hjälpa dig att lämna in din ansökan. Kontakta jaktförvaltaren vid Landskapsregeringens skogsbruksbyrå på tel. +358 (0)18 25000 (växel) för mer information.

Kontrollera också vilka transportregler som gäller för vapen när du reser och tänk på att ta med dig papper från din jaktvärd som bevisar att du ska jaga. Du som jägare ansvarar själv för dina vapen och de handlingar som krävs för att medföra vapen på resan.

Arrangörer och jaktvärdar

Eftersom alla har sina egna önskemål och förutsättningar inför jaktresan skräddarsyr de åländska arrangörerna och jaktvärdarna varje jaktresa så att den passar dig och ditt sällskap. Det går också bra att kombinera jaktresan med en fisketur. Både Silverskär och Svinö Stugby har fina jaktmarker och hjälper dig att skräddarsy ett jaktpaket. I Lemland finns det lantliga boendet Amalia och jaktvärden Conny Rosenberg som gärna hjälper dig planera in rådjursjakt från torn eller med hund.

Vanligtvis består upplägget dock av två dagar jakt med helpension samt två övernattningar inklusive all service från det att du anländer till Åland tills du lämnar öriket igen. Till den summan tillkommer sedan 35 euro för det åländska jaktkortet samt fällavgifter.

Jaktbutiker

Glömde du delar av jaktutrustningen hemma? I Mariehamn finns flera jaktbutiker till din tjänst.

I boken ”Vårjakten på Åland” kan du läsa om vettatillverkning, vapenhantering, recept och många jakthistorier från igår, idag och i morgon. Boken finns till salu i Mariehamns Bokhandel.

Läs mer