Konferens och gruppaktiviteter

Det är pausaktiviteterna som sätter guldkant på konferens- eller gruppresan. Här hittar du tips och inspiration inför planeringen av din Ålandsresa.

Året runt-aktiviteter

Bastubad och dopp i poolen vid hotellens relaxavdelningar, badhusen Mariebad och Ålands idrottscenter eller vid någon av stadens spa-avdelningar.

Bio Savoy är Ålands enda biograf och erbjuder en modern, bekväm och häftig bioupplevelse med toppmodernt ljud och ljus, samt scen för musikframträdanden och presentationer.

Boule kan man spela på fler ställen i Mariehamn och på landsbygden. Vintertid är idrottshallen Eckeröhallen med konstgräsplan populär bland spelarna.

Bowling i Idrottsgårdens bowlinghall i Mariehamn. I hallen finns sammanlagt åtta stycken nya laminatbanor samt kafé.

Dansa kan man göra på flera uteställen och restauranger i Mariehamn, året runt. Se evenemangskalendern för mer information. Kanske en kurs i lindy hop eller annan dans är det som får medresenärerna att ”lossa på slipsen”.

Fiskeutfärd tillsammans med kunnig sportfiskeguide. I turen ingår fiskeredskap, sjösäkra båtar, fiskekortsavgifter, flytoveraller, mat- eller kaffekorg. När isen ligger erbjuds ismete.

Hantverk. Besök de åländska konsthantverkarnas ateljéer och butiker, till exempel Viktor Craft & Design på Torggatan samt SALT och Guldviva Smyckessmedja i Sjökvarteret i Mariehamn.

I sjöfartsstaden Mariehamn finns mycket att se och uppleva – från museer, gallerier, Sjökvarteret och vackra trähusmiljöer till shopping, hantverk, restauranger och aktiviteter.

Konstens Åland. En rundtur innehållande allt från museer, gallerier, kyrkor, besök i de åländska konstnärernas ateljéer. Ålands Konstmuseum är en utmärkt destination.

Hos Ålands Turist & Konferens kan du boka en guidad visning till kommerserådet Anders Wiklöfs privata konstsamling i sin villa på Andersudde.

Kyrkorna på Åland är 16 stycken, en i varje kommun, de äldsta med en historia från 1100-tal. Kombinera gärna rundturen med en av de många konserterna under Orgelfestivalen i slutet av juni, Katrina kammarmusikserien i augusti eller i adventstid.

Matupplevelse där du tillagar din egen gourmetmåltid under ledning av en skicklig kock.                      

Museer på Åland. Sammanlagt finns över femtio museer och sevärdheter i öriket. Välj mellan maritima museer, konstmuseer, kulturhistoriska museer och hembygdsgårdar.

Ridning, både för vana och för nybörjare, till exempel vid Stall Rosenqvist.

Sevärdheter, i Mariehamn eller på landsbygden. Till exempel Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner.

Spa-behandlingar och skön massage vid Mariebad eller någon av de övriga Må Bra-företagen.

Sportaktiviteter finns det möjlighet till året om. På Åland ligger idrottshallarna tätt. Tennis, badminton, innebandy, fotboll eller ishockey är en del av möjligheterna. Är ni ett lag finns alla möjligheter till träningsmatcher mot de lokala lagen. De åländska ligalagen i fotboll hör till de bästa i Finland, både herrar och damer.

Teambuilding i sjömansanda erbjuds i bassängmiljö hos Ålands sjösäkerhetscentrum. Ta på en överlevnadsdräkt och prova att simma i vågor och rädda varandra i storm och regn. 

Vinprovning erbjuds bland annat på Kvarnbo Gästhem i Saltvik.

Äventyrsaktiviteter av olika slag erbjuds året runt. Paddling och klättring är några exempel. Hösten är lång på Åland. Blir det en riktigt kall vinter kan man ägna sig åt vinterpaddling, ice-kiting, långfärdsskridsko-åkning eller inomhusklättring på klättervägg.

Ölprovning vid Stallhagen bryggeri. Provsmaka bryggeriets ölsorter tillsammans med smakprov på mat och få samtidigt en inblick i den lokala öl- och bryggerihistorien.

Vår-, sommar- och höstaktiviteter

Bastu med dopp i havet. Silverskär IslandsKäringsund Resort & Conference samt de flesta andra av stugbyarna och logianläggningarna på landsbygden och i skärgården har strandbastu. Vissa erbjuder även bad i bastuflotte.

Beachvolley. Runtom i Mariehamn finns flera fina beachvolleyplaner, t ex vid stränderna Nabben, Lilla holmen och Gröna Uddens camping. Ett nät, en boll och en turnering med två-mannalag är snabbt fixad.

Bomarsunds fästningsruiner, besök fästningsruinerna i Sund, kanonerna vid Notvikstornet, utställningen i den gamla Telegrafen och museet i lotsstugan på Prästö.

Båtutflykt med segel eller motor till Kobba KlintarRödhamn, Boxö, Björkör eller någon annan fin skärgårdsö. En utflykt till den gamla sjöbevakningsstationen Bärö med restaurang Glada Laxen eller utflykt till en fyr, som SälskärMärket eller Lågskär blir en hel eller halv dags äventyr.

Cykeltur med eller utan guide, exempelvis ut till Järsö i södra Mariehamn. Åland har bra vägar för cyklister och avstånden är korta.

Friluftsäventyr i den åländska skärgården. Till fots, med båt, i kajak eller med cykel.

Gokart och folkrace vid motorklubbens bana i Vessingsboda. Vem är snabbast runt den 605 meter långa gokartbanan?

Fotboll. Gå på match när de åländska ligalagen IFK Mariehamn (herrar) och Åland United (damer) spelar på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn.

Fyrbesök. Följ med på en av de arrangerade turerna eller ta en båttaxi ut till en av de åländska fyrarna.

Golf vid Ålands Golfklubb i Kastelholm på Slottsbanan eller Kungsbanan eller på Eckerö Golfs 18-hålsanläggning i Eckerö.

Kastelholms fornminnesområde med Kastelholms medeltida slott, det kusliga fängelsemuseet Vita Björn och Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, en åländsk bondgård från slutet av 1800-talet.

Klättring. Pröva på klättring tillsammans med en instruktör.

Kökar längst ut i Ålands södra skärgård når du med skärgårdsfärja. Lämna bil och buss i hamnen om du vill och hyr cykel på ön för att ta dig mellan hembygdsmuseet, kyrkan och lunchen på Peders Aplagård eller någon av de andra serveringarna. Missa inte ett besök på den välkända ön Källskär. Minst en dag behöver man och vill man stanna en extra dag finns Hotell Brudhäll och flera övernattningsstugor att välja bland.

Minigolf kan man spela i såväl Mariehamn som vid flera stugbyar och restauranger på landsbygden och i skärgården.

Paddling med guide, till exempel ut till Kobba Klintar eller bland öarna i skärgården.

Segelfartyget Pommern är det enda fraktsegelfartyget av sin typ i världen som bevarats i ursprungligt skick. I maj 2019 nyöppnar museifartyget med en helt ny och unik besöksupplevelse där du får följa med ut på en fiktiv resa på världshaven.

Segling med galeansen Albanus eller skonerten Nordboen i Ålands skärgård.

Segway. Vid Gröna uddens camping i Mariehamn kan du testa köra Segway på bana. Utmana kompisarna på en tur!

Skärgårdsön Silverskär lämpar sig både för konferenser och som plats för aktiviteter, till exempel fiske, segling, paddling, skytte, 5-kamp, bastubad, matupplevelser. Här kan du också bo avskild från omvärlden i en eremitstuga.

Stormskär. Besök ön Väderskär filmen om Maja på Stormskäret spelades in. På Simskäla kan man även besöka författarinnan Anni Blomqvists hem.

Sälsafari. Guidad båttur.

TravBesök ett av de spännande ATG-traven vid Ålandstravet eller bli travkusk för en dag.

Vandra eller promenera längs de kortare naturstigarna eller de längre vandringslederna. Du kan också gå Sjöfartspromenaden i Mariehamn eller göra en utflykt till ett utsiktstorn.

Vikingamiddag i Vikingabyn. Besök vikingabyn i Saltvik och lev äkta vikingaliv i Fornföreningen Fibulas. Klädd i vikingakläder får du lära dig om vikingarnas kultur och äta vikingainspirerad mat. När höstmörkret faller är Midvinterblotet en upplevelse.

Vinteraktiviteter

Långfärdsskridskoåkning, åk ut på en utflykt med guide och all utrustning.

Vinterbad vid Lilla Holmens badplats eller vid badhuset Mariebad.

Vinterfiske med guide, redskap och matkorg. Till exempel ismete, pilkfiske, nätfiske under isen.

KONTAKTA RESEARRANGÖRERNA

När du bestämt vad du vill göra är det bara att kontakta de kunniga researrangörerna på Åland så hjälper de dig. De bokar hela paketet – från alla aktiviteter till resa, boende och måltider.

Läs mer