Campa bekvämt i naturen

Det är en härlig frihetskänsla att vakna upp mitt i naturen, till vågskvalp och med solljuset silandes genom tältduken. Det är också skönt att sova på ett jämt underlag och ha tillgång till dusch när man varit i farten hela dagen.

Campingplatserna ligger spridda över hela Åland. Du hittar dem i staden, på landsbygden och ute i skärgården. Gemensamt för dem alla är att de ligger vd vattnet med egen badstrand och bastu samt  ofta med möjlighet till fiske och paddling.

Övernattningsstugor

Förutom vanliga tältplatser erbjuder campingarna även platser för husvagn och husbil. Här finns också dusch, toalett och tvättmaskin. Dessutom finns café eller kiosk vid de flesta anläggningar.

Vid vissa anläggningar finns också möjlighet till boende i enkla övernattningsstugor för de som längtar efter att sova i en riktig säng.

En natt i övernattningsstuga kan du unna dig bland annat på Gröna Uddens camping vid Tullarns äng på gångavstånd från centrum av Mariehamn.

De traditionellt röda men moderna övernattningsstugorna har egen terrass och litet pentry för enklare matlagning. På campingområdet finns café med minilivs, minigolfbana, Segwaybana, barnvänlig badstrand och strandbastu.

Strand och båt

På Degersands camping i Eckerö bor man nästan på stranden. Degersands havsbad är rankat tvåa bland oupptäckta stränder i Europa enligt en resesajt och är Ålands finaste sandstrand – långsträckt och långgrund med söderläge.

Den vedeldade strandbastun och Restaurang Q är höjdpunkter efter en lång dag. Då är det skönt att slå sig ner på uteserveringen, njuta av utsikten och bli serverad god mat och dryck.

En fin skärgårdsmiljö hittar du i Vårdö. Här bjuder Sandösunds rymliga camping på boende i naturlig skogsmiljö vid havet och en långgrund sandstrand samt möjlighet att upptäcka norra skärgården med små båtar och kajaker.

Anläggningen erbjuder övernattningsstugor men också hotellrum av god standard och anpassade för funktionsnedsatta samt bad ombord på en flytande bastubåt.

Aktiviteter och bokning

Åland med sina slingrande landsvägar, närhet till havet och upplevelser i naturen är som gjort för rundturer med bil, motorcykel och cykel eller till fots. Den vackra övärlden uppmuntrar till paddelturer och andra utflykter till havs. Campingvärdarna berättar gärna om aktiviteter, sevärdheter och evenemang längs vägen.

När man planerar att bo en längre tid eller på en särskild campingplats bör man boka i god tid – speciellt om man kommer under högsäsong från midsommar till skolstart. Kontakta campingen och ta reda på vilka regler som gäller och vilka faciliteter man kan erbjuda. Priserna varierar beroende på standard och läge.

Boka nu

Läs mer