Hoppa till huvudinnehåll
Rödhamn
Källskär

7 utflyktsöar

Åland bjuder på många intressanta utflyktsmål till havs. Utöver fyrar kan du besöka allt från gamla lotsstugor, fiskelägen och skärgårdshemman till ytterskärgårdens naturreservat.

Gör upptäcktsfärder i den ljuvliga skärgården men kom ihåg att naturen på öarna är ytterst ömtålig. Lämna därför aldrig sopor eller andra spår efter dig.

Det är också bra att tänka på att många sjöfåglar häckar i maj och juni och får inte störas. Ett bra tips är att bekanta sig med den åländska allemansrätten och restriktioner gällande de olika naturreservaten innan du ger dig ut på en utflykt.

Läs våra tips om 7 intressanta öar runt om på Åland. De passar perfekt för en utflykt med egen båt eller på en guidad tur. Vi rekommenderar att du alltid bokar din båtutflykt i förväg.

1. Kobba Klintar, Mariehamn

Vid inloppet till Mariehamn står lotsstationen Kobba Klintar. Det är ett populärt utflyktsmål som sommartid tar emot besökare dagligen. Båtfärden från Mariehamn tar endast 10 minuter men när man väl kommer fram till ön känns det som om man är mycket längre borta än vad man i verkligheten är, både tankemässigt och rent konkret. Här kan du speja ut över fartyg som passerar långt borta i horisonten, men även på riktigt nära håll.

Förr tog de ståtliga segelfartygen en lots här på väg in till Mariehamn, och de som inte fick en lots kunde lätt hamna på fel kurs och på grund. I de närliggande vattnen finns många vrak som vittnar om den viktiga uppgift lotsstationen hade förr i tiden. Stationen lades ner 1972.

På ön finns den gamla lotsstugan från 1862 och det nya lotshuset från 1910 med sin mistlur. Den vita båken fungerar som ett landmärke för båtåkare men är också en mysig samlingsplats med ett stort panoramafönster mot havet. Du kan se den åländska konstnären Juha Pykäläinens konst runt på ön, bl.a. lotsen av trä som spanar ut mot havet uppe på lotshusets balkong.

Sommartid går en turbåt, Fiskelyckan, hit från Västrahamnen i Mariehamn. Även taxibåten Shipland gör utflykter till ön.

2. Källskär, Kökar

Källskär

Vid havsbandet i Kökars södra skärgård ligger ön Källskär. Här skapade friherre Göran Åkerhielm under 1960-talet sin egen fristad med stenformationer, odlingar och statyer i den karga naturen.

Det finns flera byggnader på ön. Visste du att spiran på öns lusthus inspirerade författaren Tove Jansson så mycket att hon tecknade en likadan på Muminhusets tak?

De vackra klipporna med istidsformationen Källskärskannan gör också ön värd ett besök. Turer ordnas från hotell Brudhäll på Kökar på sommaren och under övriga tider på beställning.

3. Boxö, Saltvik

Boxö

På ön Boxö finns bl.a. spår av ryska befästningar och Ålands största grotta. Utflykten görs med en lokalt byggd allmogebåt från Marina Hamnsundet som ligger mindre än en kilometer från ön. Under båtturen får du betrakta det rika fågellivet i Ålands norra skärgård och njuta av lugnet i skärgårdsmiljön i Boxö Naturreservat.

Vandringen startar från öns besöksbrygga, även kallad ”ryssbron”, och följer den gamla banvallen – ja, det fanns till och med en järnväg på ön – upp till batteriplatsen som byggdes under första världskriget. Längs vägen kan man fortfarande se grunderna av 9 kasernbyggnader. Ön är numera obebodd men hade fast bosättning ännu fram till 2000-talet.

Från Rövarberget öppnar sig en fantastisk utsikt över Norra Ålands skärgård och den 8 m breda Rövarbergsgrottan är en imponerande syn. Här finns också en stor stenåker som bildades under istiden. Ön är en del av ett naturreservat.

Guidade båtturer till Boxö görs från Marina Hamnsundet i Saltvik.

4. Rödhamn, Lemland

Rödhamn

Tio nautiska mil söder om Mariehamn ligger ögruppen Rödhamn, dvs. Öarna Långö, Rödö och Gloskär. Här driver Åländska Segelsällskapet ÅSS en gästhamn med café, och du får också möjlighet att boka bastutid i en av Ålands bästa strandbastun! Först till kvarn gäller och bastun bokas på plats. Gästhamnen är populär bland såväl åländska som besökande båtgäster och valdes till årets gästhamn i Finland 2023.

Besök maskinhuset till radiofyren som idag är ett museum. En lotsstuga, grunderna från en gammal sjömanskrog och ett sjöfararkapell finns också på öarna runt den skyddade hamnen.

Rödhamn nås bäst med egen båt eller med båttaxin Fiskelyckan och Shipland.

5. Björkör, Föglö

Naturreservatet Björkör

I Föglös yttersta skärgård ligger naturreservatet Björkör. Här finns ett gammalt skärgårdshemman bevarat och du får se hur livet på de åländska öarna såg ut förr i tiden.

Sommartid ordnas guidning, och för att vara säker på att guiden finns på plats är det bäst att ta kontakt på förhand. Det går en naturstig runt ön där man får se rik växtlighet och på ön finns dessutom ett utsiktstorn med vidsträckta vyer.

Fråga efter båtutflykter t.ex. hos Sommarö Gård och Westergårds båtutflykter.

6. Sältingskär, Föglö

Sältingskär

I det gamla fiskeläget på Sältingskär i Föglö skärgård, ca 24 km söderut från Mariehamn, kan du uppleva hur skärgårdsborna övernattade när det var dags för utskärsfiske. De äldsta stugorna är byggda på 1800-talets senare halva. De användes flitigt ännu i början av 1900-talet, men efter att båtar allt oftare fick motorer på 1920-talet minskade övernattningsstugorna i ytterskärgården sin betydelse.

De gamla fiskestugorna nyttjades även flitigt vårtid under sjöfågeljakten. Du kan besöka ön med egen båt eller boka en tur med båttaxi, t.ex. Shipland

7. Signilskär, Hammarland

Signilskär

Ända sedan medeltiden har Signilskär väster om Eckerö varit en naturlig anhalt för sjöfarande över Ålands hav. Bland andra kunde postrotebönderna vila och söka skydd här då väderleken var dålig.

Från 1500-talet och ända fram till 1935 var ön bebodd. Idag finns tre bostadsbyggnader kvar på ön varav den största används av Ålands fågelskyddsförening. På ön finns även kvarlämningar av ett kapell som tros härstamma från medeltiden. Sommartid kan du möta betande ålandsfår på ön.

Signilskär hör till en ögrupp som är den näst västligaste utposten mot Sverige efter fyrön Märket. Den tillhör naturskyddsområdet Signilskär-Märket som är känt för sitt rika fågelliv och ett starkt sälbestånd.

Läs mer