Torggatan
Västra hamnen
Sjökvarteret

På strövtåg i Mariehamn

Sjöfartsstaden Mariehamn är en stor småstad med sina cirka 12 000 invånare. Stadens centrum rymmer mycket på en liten yta. För att vara en stad i Mariehamns storlek är utbudet av restauranger, hotell, barer, museer och butiker stort. Här är allt nära!

Mariehamn upptäcker du enkelt till fots, med cykel eller buss. Det är tio minuters promenad från den ena hamnen i väst till den andra i öst. I Västerhamn, dit färjorna anländer, ligger sevärda segelfartyget Pommern nedanför Ålands sjöfartsmuseum.

Västra hamnen

Esplanaden

I sekelskiftet 1800-1900 låg ett tjusigt badhotell i Badhusparken. Bastun och doktorsvillan samt paviljongen nere vid ÅSS Marina finns ännu kvar från badhusepoken. En stig leder upp till Badhusberget med en magnifik utsikt över staden. Här finns också en discgolfbana.

Från Västerhamn till Österhamn går lindallén Esplanaden med ett promenadstråk i mitten. Halvvägs ligger St Görans kyrka. På norra sidan finns flera av de gamla redarvillorna. Snett mitt emot kyrkan ligger Turistinformationen.

Parallellt med Esplanaden går lummiga Södragatan med sina sekelskiftesvillor i trä ritade av arkitekt Hilda Hongell. Norragatan är en annan mysig parallellgata där du passerar lyceet vid Ålands gymnasium.

Runt gågatan Torggatan i centrala Mariehamn finns de flesta av stadens butiker, flera restauranger och caféer. Vid torget ligger självstyrelsegården med Ålands lagting och landskapsregering, stadshuset och statens ämbetshus. I stadshusbacken står en staty av tsarinnan Maria Aleksandrovna, som 1861 gav sitt namn åt den nygrundade staden.

Esplanaden

Östra utfarten

Östra utfarten börjar vid självstyrelsegården och fortsätter förbi hotell Arkipelag till kultur- och kongresshuset Alandica. Fortsätter du vidare kommer du till det blåa stadsbiblioteket och badhuset Mariebad vid Slemmerns strand.

Går man längs stranden söderut kommer man till Sjökvarteret med sina båtbyggerier och hantverkare. Sjökvarteret är en maritim oas mitt i staden med sina båthus och vackra träbåtar samt lokal hantverk och design. Här finns också det lilla sjöfararkapellet som känns igen från många Ålandsbilder.

Nere i Österhamn vid Slemmern ligger grönområdet Tullarns äng och badön Lilla holmen. Här hittar du också småbåts- och gästhamnen MSF och restaurang Brasserie Ångbåtsbryggan med minigolfparken Äventyrsgolfen. 

Söderut från Mariehamn

Från Västra utfarten i norr till Järsövägen i söder löper Ålandsvägen-Västernäsvägen genom staden fram till Sleipners ridklubb och fritidsområdet på Espholm. På vägen ligger Lerviks småbåtshamn och Fiskehamnen. Härifrån slingrar en härlig promenadväg längs stranden och klipporna tillbaka mot färjeterminalen i Västerhamn.

I Mariehamn finns två busslinjer, en linje norrut och en söderut. På sommaren trafikerar bussarna en gång i timmen dagtid.

Brett utbud av restauranger och caféer

När man strosat runt ett tag i den mysiga staden blir man sugen på att äta något gott. Och det kan Mariehamn leverera! Staden är full av gemytliga caféer som bjuder på hembakade delikatesser i en hemtrevlig och lugn miljö.  Tips på mysiga caféer är Bagarstugan, Victors och Svarta katten.

Mariehamn är också känt för sitt rika restaurangutbud. Sommartid breder restaurangerna ut sina uteserveringar så det finns många ställen där du kan äta ute samtidigt som du får njuta av småstadsvimlet, solen och den lätta havsbrisen.

Läs mer