Stallhagen

Upptäck åländsk matkultur 

För ålänningar är maten en hjärtesak. Med respekt för naturen lever vi enligt säsong och tillreder mycket för hand. Den friska havsvinden och ren luft, bördig jord och lång växtperiod borgar för en kvalitet och unika smaker som är svåra att hitta någon annanstans.

Att äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser är en viktig del av livet, vare sig det är vardag eller fest. På Åland kan du äta välsmakande, närproducerad och genuin mat. Dessutom jobbar många åländska restauranger och kaféer hårt med frågor som rör hållbarhet.

Ursäkta, men var kommer moroten ifrån?

Tillgången hos bönder, producenter och leverantörer bestämmer ofta menyn på flera åländska restauranger. Många restauranger strävar efter att använda åländska produkter i säsong. Vill du veta vem som odlat grönsakerna eller vilken gård köttet kommer ifrån är det bara att fråga personalen. En AX-märkning på menun berättar att rätten är tillagad av lokala ingredienser.  

Allt från fisken och köttet till ärtskotten som dekorerar rätterna ska helst komma från Åland, och många restaurangkök samarbetar med lokala producenter. Ibland ändras menyn utgående från vilka produkter och mängder man får tag på. När det gäller fisk strävar man efter att servera det som fastnat i fiskarnas nät.

Hållbarhet är viktigt när man lever nära naturen

Green Key-certifiering är etablerad på Åland sedan flera år tillbaka och fungerar som ett bevis på att man kontinuerligt jobbar för att förbättra sitt hållbarhetsarbete och för att minska sin miljöpåverkan. Att begränsa sig till färre dagens rätter handlar också om att minska matsvinnet. När man lever så nära naturen som vi gör vill man ta hand om den. Det är ideologin som många åländska matkreatörer står för.

Mjölkprodukter med mening

Ren natur, korta avstånd och färsk mjölk av bästa kvalitet kännetecknar åländska mejeriprodukter. De lokala mjölkbönderna bidrar till en levande och öppen landsbygd. Tack vare att det största mejeriet på Åland är så litet kan hantverksskickligheten hos enskilda medarbetare bidra till såväl smaken som känslan hos produkterna. Det går nästan att smaka kärleken till hembygden på de åländska produkterna. 

Smaka exempelvis på det hantverksmässigt kärnade smöret som prisats av såväl media som matlagare. Det åländska smöret kärnas på ett traditionellt sätt i en stor vagga där grädden långsamt blir till smör. Kan du dessutom tänka dig att den naturligt varierande fetthalten i den åländska jogurten beror på årstid och vad korna har ätit? Att komma så nära naturen i matlagning är rätt så unikt.

Skärgårdsursprung basen av matkulturen

Råvaror som vild havtorn, äppel, fisk, rådjur och vilt kännetecknar den åländska matkulturen. Klimatet i skärgården och den långa växtperioden är gynnsam för många växter, vilket får smaken att bli extra god. T.ex. soltimmarna och den långa, varma hösten gör äpplen söta och saftiga.

Traditioner och historia är viktiga för ålänningar. Förr i tiden fanns inte så många alternativ i skärgården så folk måste vara påhittiga och ta tillvara det lilla som fanns. Det tankesättet lever fortfarande, och fortfarande kan du få se traditionella, “gammaldags” skärgårdsrätter på restaurangernas lunchmenyer som rotmos med rimmat kött, strömmingsflundror och fisksoppa. Här uppskattar man den enkla råvaran och vill tillaga maten på bästa möjliga sätt.

Å andra sidan är ålänningar vana sjöfarare som har rest jorden runt redan under den gamla segelfartygsepoken. Sjömännen upplevde nya smaker utomlands och hämtade nya kryddor, råvaror och influenser med sig hem. Spår av detta finns kvar än idag. Den åländska matkulturen håller inte fast i gamla traditioner för att vi inte skulle veta om något annat eller för att vi inte kan – tvärtom. Här hämtas influenser från utländska kök och nya smaker utvecklas innovativt!

Ät frukost på åländskt vis – även hemma

Yoghurt, bröd, smör, chark, ost, gröt, ägg, grönsaker, frukt och bär – och alltihop i många olika varianter. Det är inte svårt att sy ihop en riktigt rejäl frukost på helt åländska råvaror. Smaka på den åländska frukosten på ditt hotell eller på din B&B; många serverar den som stående inslag i sitt utbud. 

Vill du köpa åländska produkter med dig hem är de väl synliga och ofta lätta att få tag på i de lokala mataffärerna. Och vem vet, kanske kan du bli glatt överraskad där hemma när du upptäcker åländska läckerheter i din närbutik!

Restauranger på Åland

Caféer på Åland

Läs mer