Sund, Kastelholm

Upplev Discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf. Man strävar efter att öppna totalt 16 discgolfbanor runtom på Åland, vilket innebär att bantätheten i öriket blir den högsta i Finland och i hela världen! Merparten av banorna är redan färdigställda och resten av dem kommer att färdigställas inom nära framtid.

Discgolf spelas över nio eller arton hål och målet är att få discen, också kallad frisbee, i en korg som kan vara på olika avstånd från utkastplatsen. Liksom i vanlig golf vill spelaren få discen i korgen med så få kast som möjligt. Ett hål kan ha par – alltså idealantal kast – tre, fyra eller fem.

Gratis spel på banorna

Att spela på de åländska discgolfbanorna är gratis. Det enda som krävs är egna discar, något som kan köpas i de flesta välsorterade sport- och leksaksaffärer. Som förstagångsspelare klarar man sig utmärkt med en enkel disc, men när man har spelat några rundor märker man att det kan vara bra att använda olika typer av disc beroende på spelsituation. Exempelvis kan det användas en lättare disc för det längre öppningskastet medan det i närspelet kring målet är bättre med en tyngre disc som liksom i golf kallas putter. 

Mariehamn

Perfekt för barnfamiljer

Discgolf är en utmärkt sysselsättning för barnfamiljen som besöker Åland. Dels är sporten ytterst förmånlig att utöva då det bara behövs några discar och spel på banorna är fritt. Dels är en runda inte speciellt tidskrävande: att spela nio hål tar cirka 45 minuter. Det finns alltså gott om tid för att besöka flera banor under en dag eller för andra aktiviteter. I anslutning till discgolfbanorna finns ofta någon form av service såsom en kiosk, ett café eller en affär.

Utvidgade samt nya banor

Discgolf har redan funnits på Åland i flera år. Den första banan byggdes genom ett privat initiativ på skärgårdsön Lappo i Brändö kommun och banan har sedan dess utvidgats till en 18-hålsbana. Den andra banan byggdes i Mariehamns västra hamn, i Badhusparken ovanför ÅSS gästhamn. Även denna niohålsbana ska utvidgas till att bli en 18-hålsbana. 

En 18-hålsbana har anlagts i natursköna Geta, i anslutning till restaurang Soltuna med en slående utsikt över norra Ålands vackra klippor och öppna hav. I Eckerö har byggts en niohålsbana i anslutning till Käringsund Resort, bara ett stenkast från Käringsunds gästhamn och på gångavstånd från färjehamnen i Berghamn. 

Discgolf i skärgården

Fem av banorna finns på mindre öar i skärgården som man kan nå med färja från Ålands huvudö. Gör en mysig dagsutflykt från fasta Åland och spela på skärgårdsöarna Föglö, Seglinge, Lappo eller på Kökar i den yttre skärgården. Naturen är enastående vacker och resan fram en upplevelse i sig. Välj en discgolfbana som ger just dig en lagom utmaning och ha en underbar dag ute i naturen. 

Lappo

Låna utrustning

Vill du prova på discgolf under ditt besök på Åland? I så fall kan du låna utrustning på Visit Ålands turistinformation som har några set med discar till utlåning. Kom ihåg att returnera setet efter att ni spelat klart så får fler chansen att testa denna roliga sport.

Discgolfbanor på Åland

Föglö DiscGolfPark

Föglö DiscGolfPark är en 9-hålsbana som ligger i anslutning till Isakssons Stugby på ön Föglö i Ålands södra skärgård.

Geta DiscGolfPark

Geta DiscGolfPark är en 18-håls discgolfbana som ligger på Getabergen vid restaurang Soltuna, på norra Åland.

Kastelholm DiscGolfPark

Kastelholm DiscGolfPark är en 9-håls discgolfbana som ligger i Sund, ett stenkast från Kastelholms medeltida slott och restaurangen Smakbyn.

Käringsund DiscGolfPark

Käringsund DiscGolfPark är en 9-håls discgolfbana som ligger i Eckerö i anslutning till Käringsund Resort & Conference, bara ett stenkast…

Seglinge DiscGolfPark

Seglinge DiscGolfPark är en 9-håls discgolfbana som ligger på ön Seglinge i skärgårdskommun Kumlinge.

Kökar DiscGolfPark

SVÅRIGHETSGRAD - klass: BB1 - antal hål: 12 - längd: totalt 1468 m (73–163 m/hål) - par (ideal resultat): 39…

Sandösunds DiscGolfPark

SVÅRIGHETSGRAD - klass: B1 - antal hål: 11 - längd: totalt 1047 m (53–198 m/hål) - par (ideal resultat): 35…

Skag DiscGolfPark

Här kan du spela discgolf på vår nya bana, som heter SKAG DGP och har 18 korgar. Banan består av…

Stallhagen DiscGolfPark

SVÅRIGHETSGRAD - klass: B1 - antal hål: 9 - längd: totalt 738 m (63–140 m/hål) - par (ideal resultat): 28…

Mariehamn DiscGolfPark

SVÅRIGHETSGRAD - klass: C1 - antal hål: 9 - längd: totalt 532 m (41–84 m/hål) - par (ideal resultat): 27…

Svinö DiscGolfPark

SVÅRIGHETSGRAD - klass: BB1 - antal hål: 9 - längd: totalt 967 m (70–162 m/hål) - par (ideal resultat): 29…

Läs mer