Pommern, Mariehamn

5 tips för dig som vill uppleva nytt

Är semestern som bäst när du får vara i rörelse, se nya platser och uppleva nya smaker? Åland är en riktig skattkammarö för dig som är intresserad av matens ursprung, längtar efter kulturella och genuina upplevelser och ständigt vill lära dig något nytt. Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta skärgårdsidyll har du kommit till rätt ställe.

Åk runt Åland och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller gårdsloppis.

Vi har sammanställt en lista med besöksmål du inte får missa. När du bockat av dem kan du fortsätta med resten!

1. Upplev sjöfartsstaden Mariehamn

Den lilla staden med ca 12 000 invånare känns större än sin storlek, vilket inte är så konstigt. Mariehamn fungerar ju som centralort för 30 000 ålänningar och tar emot tusentals resenärer årligen. Strosa längs gågatan Torggatan och njut av grönskan på Esplanaden, besök hemtrevliga caféer och moderna restauranger och känn av den maritima stämningen i det stämningsfulla Sjökvarteret på stadens östra strand. I Mariehamn finns allt på gångavstånd!

2. Besök ett eller flera museer

Åland har en massa unika och personliga museer. Ska du besöka ett museum är Museifartyget Pommern ett måste. Hon är det enda bevarade segelfartyget i sin storleksklass i hela världen och något unikt du inte kan uppleva någon annanstans! Pommerns interaktiva utställning tar dig på en resa runt jorden. Är du sugen på att lära dig mer om maritim historia är det bara att fortsätta till Ålands Sjöfartsmuseum bredvid Pommern.

På Ålands kulturhistoriska museum får du lära dig om Ålands historia och se intressanta konstutställningar. Här glömmer man lätt bort tiden så reservera åtminstone en timme eller helst två!

3. Fika på caféer och besök gårdsbutiker

Fikakulturen är stark på Åland och vad skulle passa bättre än en paus med kaffe och goda bakverk av lokala råvaror under upptäcktsresandet runt Åland? Mysiga caféer i Mariehamn är bl.a. Café Viktor, Bagarstugan och Svarta Katten. På landsbygden kan du passa på stanna vid Solkulla gård, Stickstugan, Brobacka gästhem eller Mattas gårdsmejeri, som tillverkar glass av mjölk från gårdens egna kor. Kafé Kalesch på Eckerö post- och tullhus serverar brunsch, lunch och lättare mellanmål i en historisk miljö och Ålands pampigaste byggnad.

Under det sista veckoslutet i maj kan du besöka öppna gårdar på landsbygden och handla vårens primörer, råvaror och finaste hantverk. Evenemanget heter Åland grönskar och liknar den populära Skördefesten som ordnas varje höst.

4. Fira Åland 100-jubileet

Hela året, men särskilt den 9 juni, kommer att vara speciella på Åland tack vare att man fortsätter att fira den 100-åriga självstyrelsen. Under jubileumsåret kan du ta del av ett programutbud som är skräddarsydd för att fira Åland på bästa sätt. Delta i ceremonier och glatt firande under fyra dagar 9.-12.6. Smaka på åländska rätter och speciellt den berömda pannkakan som nyligen korades till århundradets åländska maträtt. Besök också Bomarsund där ett nytt besökscenter med virtuella upplevelser om områdets historia öppnar i juni.

Utöver detta händer det förstås mycket mer så det lönar sig att komma och utforska jubileumsårets programutbud på plats.

5. Åk på båtutflykt och se sällsynta fåglar

Havet är alltid nära var du än rör dig på Åland, och för att få ut det mesta av ditt besök behöver du uppleva Åland från havet. Gör en dagsutflykt till Kobba Klintar, Rödhamn eller fyrarna Sälskär och Märket. Om du inte reser med egen båt finns det taxibåtar som Shipland och Fiskelyckan som ordnar dagsutflykter eller skräddarsyr en upplevelse till havs enligt dina önskemål.

Föreningen Ådans Vänner välkomnar dig med på en båtutflykt där du på nära håll får se ådkolonin på ön Båtskär söder om Mariehamn. På plats får du höra om holmarnas rika historia som lotsplats, gruva, fyr och numera vindkraftpark och se ön längs den nyanlagda naturstigen. Du får även djupdyka i historier om ådorna som häckar här och lära dig om insatser föreningen har gjort för de hotade fåglarna. Den bästa tiden att se ruvande ådor är under maj månad.

Våra bästa tips på boenden när du vill upptäcka det genuina Åland: 

Läs mer