Familjesemester på Åland

En riktigt bra barnsemester ska anpassas efter barnens ålder. Småbarnsföräldrar kanske söker en sandstrand att plaska vid. Lite större åker på viltsafari. Tonårsföräldrarna kanske vill ha nära till go-kart och ridning. Vissa föräldrar letar upp en idyllisk liten ö i yttre skärgården där det inte finns en enda kiosk. Här är några tips för dig som söker barnaktiviteter.

Upptäck Mariehamn

Äventyrsbadet Mariebad är öppet året runt. Det är ett säkert kort för alla åldrar. På sommaren kan man bada på flera platser i och kring Mariehamn. Badplatser ligger vid Nabben, Gröna Udden och Espholm.

Ett centralt tips är Lilla Holmen. Det är barnens ö i Mariehamn. Här kan du bada, leka i sanden, klättra i piratskeppet eller hälsa på i fågelhuset. I Mariehamn får barnen gärna meta från bryggan, både vid Lilla Holmen och vid stadens andra bryggor.

Stora och små sjöbusar älskar ett besök på Ålands sjöfartsmuseum och segelfartyget Pommern. Pröva hur det känns att stå där bakom den stora ratten och styra skeppet. Följ med på en fiktiv jorden runt-seglats och ta del av livet ombord vid de åtta aktivitetsstationerna på mellan- och väderdäck och i lastrummet. Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Ta del av den nya besöksupplevelsen som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel. 

Sjökvarteret, Mariehamn

Minigolf, discgolf eller äventyrsgolf

Traditionell minigolf har alltid varit ett omtyckt sommarnöje. Nu kan du dessutom roa dig med äventyrsgolf under Ålandsbesöket, garanterat roligt!

Ännu mer spännande blir det om du utmanar familj och vänner i en tävling. Vem av er blir åländsk mästare i äventyrs- eller minigolf?

Minigolf kan du spela på många ställen runtom på Åland, vid campingar, matserveringar och gästhamnar till exempel.  Äventyrsgolf spelar du på Ångbåtsbryggans bana i Mariehamn. Äventyrsgolf kan beskrivas som en blandning mellan minigolf och vanlig golf. Den här banan har konstgräs och är av allra senaste modell.

För de lite mindre barnen finns flera roliga lekplatser. Häftigast är Lilla Holmen med sitt piratskepp. I centrala Mariehamn finns även lekplatser vid kulturhuset Alandica, Torget och Lindan (gå söderut längs Torggatan, sväng sedan till höger vid Hantverkargatan). I norra Mariehamn finns lekplatser vid Ljungvägen och Backeberg medan du hittar Västernäs lekpark i södra Mariehamn.

Utanför Mariehamn

Viltsafarin kan få Ålands ängar att likna en savann. Det är en guidad tur med ett traktortåg i ett vilthägn som tar cirka 45 minuter. Barn och vuxna får se kronhjortar, dovhjortar, vildsvin och strutsar. Intill Viltsafarin ligger Ålands jakt- och fiskemuseum med fiskeläget och de grå sjöbodarna som granne. Museet beskriver ålänningarnas vardag förr – hur man som jägare och fiskare fick mat på bordet och försörjde sin familj.

Viltsafari, Käringsund

Ålands brandkårsmuseum är ett annat hett tips på sommaren. Ett litet men roligt museum med flera röda och fina brandbilar som du får röra vid. Du får till och med öppna dörren och provsitta om du vill.

Kastelholms slott inspirerar modiga prinsessor och fagra riddare. Intill ligger friluftsmuseet Jan Karlsgården som visar hur vanligt folk bodde förr. Alla var ju inte riddare och prinsessor förr i tiden.

Utflykt på egen hand

Det finns mycket att upptäcka på Åland. Vad intresserar dig mest? Är det skärgården, naturen, historien eller kanske sjöfarten? Här kan du hämta inspiration till en egen utflykt i den åländska övärlden.

Barnens evenemang

Titta in på vår evenemangskalender och se vad som händer just i år. Ett par barnvänliga evenemang är Vikingamarknaden och Skördefesten. Barn i skolåldern och uppåt brukar hitta sina favoritartister på Rockoff i Mariehamn.

Sök enligt datum

Förfina din sökning

Kategorier:

Oldtime Carshow: Cruising

Kategorier: Familj, Nöje

Plats: Mariehamn

Tid: 18:00

Den populära bilutställning och cruisingen startar vid travbanan där man ställer ut sina bilar. Under kvällen väntar sedan cruising genom…

Föglöveckan 2023

-

Kategorier: Familj, Kultur, Marknader, Mat & Dryck

Plats: Föglö, Föglö

Tid: all day

Den 7-16 juli arrangeras Föglöveckan - en vecka fullspäckad med program och aktiviteter, samtidigt som Ålands Dansbandsfestival pågår. Under veckan…

Vad visas på Bio Savoy i Mariehamn idag?

-

Kategorier: Familj, Kultur

Plats: Nygatan 14,, Mariehamn

Tid: all day

Se vilka biofilmer som är aktuella för dagen på Bio Savoy i Mariehamn. Ålands enda biograf i funkishuset från 1939…

Ålandsäventyret! Utställning för barn i Ålands kulturhistoriska museum

-

Kategorier: Familj, Kultur

Plats: Ålands kulturhistoriska museum,

Tid: 11:00

Finns det frivilliga som kan krypa fram till Bomarsunds fästning när den omringas av franska soldater? Vem vill klättra på…

Öppet på 4H gården

-

Kategorier: Familj

Plats: Ålands 4H, Ålands Landsbygdscentrum, 22150 Jomala, Jomala

Tid: 09:00

4H-gården är öppen för besökare måndag till fredag kl. 9.00-15.00. Personalen är på lunch kl. 11.30-12.30. Kvällsöppet onsdagar kl 18.00-19.30…

Familjeföreställning: Pappa Kapsyl – farlig barnmusik

-

Kategorier: Familj

Plats: Mariehamns stadshus

Tid: 11:00

Får barnmusik verkligen låta så farlig? Familjefavoriten Pappa Kapsyl bjuder på en kavalkad av sina allra läskigaste låtar i den…

Skördefesten på Åland 2023

-

Kategorier: Familj, Marknader

Plats: Skördefesten

Tid: 11:00

Besök öppna gårdar och restauranger. Detaljerat program med karta finns på evenemangets hemsida.

Semesterloppet i Eckerö 2023

Kategorier: Familj, Sport

Plats: Käringsund Resort & Conference

Tid: 14:30

Semesterloppet är en motionsfest för hela familjen. Löp, jogga eller gå – alla sätt är lika rätt!

Midsommarafton firas på Åland

Kategorier: Familj

Plats: Åland

Tid: all day

Midsommaren är en av de mest firade högtiderna på Åland. Ålänningarna tar vara på det långa dagsljuset och firar gärna…

Unfortunately, we could not find any events matching your search. Please try again.

Läs mer