Familjesemester på Åland

En riktigt bra barnsemester ska anpassas efter barnens ålder. Småbarnsföräldrar kanske söker en sandstrand att plaska vid. Lite större åker på viltsafari. Tonårsföräldrarna kanske vill ha nära till go-kart och ridning. Vissa föräldrar letar upp en idyllisk liten ö i yttre skärgården där det inte finns en enda kiosk. Här är några tips för dig som söker barnaktiviteter.

Upptäck Mariehamn

Äventyrsbadet Mariebad är öppet året runt. Det är ett säkert kort för alla åldrar. På sommaren kan man bada på flera platser i och kring Mariehamn. Badplatser ligger vid Nabben, Gröna Udden och Espholm.

Ett centralt tips är Lilla Holmen. Det är barnens ö i Mariehamn. Här kan du bada, leka i sanden, klättra i piratskeppet eller hälsa på i fågelhuset. I Mariehamn får barnen gärna meta från bryggan, både vid Lilla Holmen och vid stadens andra bryggor.

Stora och små sjöbusar älskar ett besök på Ålands sjöfartsmuseum och segelfartyget Pommern. Pröva hur det känns att stå där bakom den stora ratten och styra skeppet. Följ med på en fiktiv jorden runt-seglats och ta del av livet ombord vid de åtta aktivitetsstationerna på mellan- och väderdäck och i lastrummet. Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Ta del av den nya besöksupplevelsen som går under namnet Pommern – 100 dagar under segel. 

Sjökvarteret, Mariehamn

Minigolf, discgolf eller äventyrsgolf

Traditionell minigolf har alltid varit ett omtyckt sommarnöje. Nu kan du dessutom roa dig med äventyrsgolf under Ålandsbesöket, garanterat roligt!

Ännu mer spännande blir det om du utmanar familj och vänner i en tävling. Vem av er blir åländsk mästare i äventyrs- eller minigolf?

Minigolf kan du spela på många ställen runtom på Åland, vid campingar, matserveringar och gästhamnar till exempel.  Äventyrsgolf spelar du på Ångbåtsbryggans bana i Mariehamn. Äventyrsgolf kan beskrivas som en blandning mellan minigolf och vanlig golf. Den här banan har konstgräs och är av allra senaste modell.

För de lite mindre barnen finns flera roliga lekplatser. Häftigast är Lilla Holmen med sitt piratskepp. I centrala Mariehamn finns även lekplatser vid kulturhuset Alandica, Torget och Lindan (gå söderut längs Torggatan, sväng sedan till höger vid Hantverkargatan). I norra Mariehamn finns lekplatser vid Ljungvägen och Backeberg medan du hittar Västernäs lekpark i södra Mariehamn.

Utanför Mariehamn

Viltsafarin kan få Ålands ängar att likna en savann. Det är en guidad tur med ett traktortåg i ett vilthägn som tar cirka 45 minuter. Barn och vuxna får se kronhjortar, dovhjortar, vildsvin och strutsar. Intill Viltsafarin ligger Ålands jakt- och fiskemuseum med fiskeläget och de grå sjöbodarna som granne. Museet beskriver ålänningarnas vardag förr – hur man som jägare och fiskare fick mat på bordet och försörjde sin familj.

Viltsafari, Käringsund

Ålands brandkårsmuseum är ett annat hett tips på sommaren. Ett litet men roligt museum med flera röda och fina brandbilar som du får röra vid. Du får till och med öppna dörren och provsitta om du vill.

Kastelholms slott inspirerar modiga prinsessor och fagra riddare. Intill ligger friluftsmuseet Jan Karlsgården som visar hur vanligt folk bodde förr. Alla var ju inte riddare och prinsessor förr i tiden.

Utflykt på egen hand

Det finns mycket att upptäcka på Åland. Vad intresserar dig mest? Är det skärgården, naturen, historien eller kanske sjöfarten? Här kan du hämta inspiration till en egen utflykt i den åländska övärlden.

Barnens evenemang

Titta in på vår evenemangskalender och se vad som händer just i år. Ett par barnvänliga evenemang är Vikingamarknaden och Skördefesten. Barn i skolåldern och uppåt brukar hitta sina favoritartister på Rockoff i Mariehamn.

Skärgårdsmarknad på Torget i Mariehamn

Skärgårdsmarknad på torget i Mariehamn. Där hittar du: hemvete, limpor och svartbröd, även glutenfritt bröd, slaktgryn, sylter och inläggningar, honung,…

Torget, Mariehamn

Julbord på restaurang Q i Degersand

Ute vid havet på Restaurang Q sprider sig doften av glögg ut i restaurangen och hemlagade delikatesser dukas fram under…

Degersand Resort

Julmarknad i City

Välkommen till Mariehamns centrum på julmarknad! Torggatan fylls med försäljare och julmusik den 3.12 och 6.12 kl. 10-15. Många butiker,…

Torget, Mariehamn

Musikteatern Barnasinnet av barn, för barn

Premiär på barnkonventionens dag söndag den 20 november kl 15.00 i Mariehamns stadshus. Musikteatern Barnasinne riktar sig till barn i…

Mariehamns stadshus

Bio Savoy: Se dagens visningstider för filmer

Här kan du se visningstider för den här veckans filmer. Se länken nedan.

Jul i City och julgatans öppnande i Mariehamns centrum

Julen öppnar i city den 19 november. Evenemanget erbjuder trevliga händelser såsom sång, musik och mycket mer.

Torggatan

Lillajulmarknad på Jan Karlsgården i Sund

Lillajulmarknaden på Jan Karlsgården i Sund är Ålands äldsta och största julmarknad med försäljare från när och fjärran. Lokala hantverksprodukter,…

Jan Karlsgården

Höstlovsöppet på Kastelholms slott

Kastelholms slott håller höstlovsöppet 20-22 oktober kl. 10-16.

Kastelholms slott

Tall Ships Races 2024

Den internationella havskappseglingen Tall Ships Races kommer till Åland den 24-27 juli 2024. Fartyg i olika storleksklasser går i mål…

Västerhamn

Skördefesten på Åland 2023

Besök öppna gårdar och restauranger. Detaljerat program med karta finns på evenemangets hemsida.

Skördefesten

Skymning i City

Skymning i City med extra hög mysfaktor i centrum. Deltagande verksamheter håller öppet till kl. 20.00 och flera har extra…

Torggatan

Läs mer