Rödhamn

Mycket att se och göra nära gästhamnarna

Ett medeltida slott. Ett sjöbevakningstorn med makalös utsikt. Spännande ristningar i bergen efter historiska sjöfarare. En discgolfbana eller ett museum med veteranbilar. Detta och mer därtill finns intill gästhamnarna på Åland. Läs mer om vad du kan upptäcka i närheten av tio åländska gästhamnar på huvudön och i skärgården!

Kastelholms gästhamn, Sund

Ligger mitt i Ålands kulturbygd med promenadavstånd till ett medeltida slott med anor från minst 1300-talet. På 1500-talet vistades Sveriges kung Gustav Vasa med sällskap på slottet. Sommartid ordnas guidade turer, utställningar och kulturevenemang i slottet. 

Granne med slottet ligger friluftsmuseet Jan Karlsgården som visar äldre åländsk byggnadskultur. Här reses Ålands officiella midsommarstång och sommartid ordnas olika aktiviteter som hantverkardagar, bullbak och pyssel för barn. 

Fängelsemuseet Vita Björn ligger mitt emot Jan Karlsgården. Det byggdes 1784 och var i bruk till 1974. Här visas fängelseceller under olika tidsepoker.

På gångavstånd ligger restaurangen Smakbyn som drivs av Ålands mesta kockkändis Michael Björklund. Restaurangen har också en shop med åländskt hantverk, karamellfabriken Karamelleriet och en keramikverkstad med affär. I närheten ligger bageriet Baka med både söta och salta läckerheter.

Mitt emot gästhamnen på andra sidan viken ligger Ålands golfklubbs anläggning med två 18-hålsbanor, Slottsbanan och Kungsbanan, och korthålsbanan Prinsessan med sex hål. Slottsbanan har valts till Finlands tredje bästa bana och är en av hela Nordens absoluta toppbanor.  

Cirka tio kilometer från hamnen ligger Bomarsunds fästningsområde. Fästningen började uppföras under den ryska tiden och intogs av franska och engelska styrkor 1854.

Degerby gästhamn, Föglö

Byn Degerby med sina slingrande vägar och många vackra hus är perfekt att upptäcka till fots. I kommunkansliet och biblioteket säljs en karta för en byavandring med information om vissa byggnader. En av dem är tullkammaren, byggd i jugendstil. En annan är Enigheten, en tings- och gästgivargård från 1700-talet. I dag öppen för allmänheten med logi och servering. Mer mat serveras på restaurang Seagram och på hotell Carlsro som båda ligger i andra ändan av byn. 

I Degerby finns två museer – Föglömuseet och ett litet lotsmuseum. Ibland visas konst eller andra utställningar i biblioteket. Sintings badstrand är den allmänna badstranden i byn och den ligger ca 1 km från bykärnan.

Tre kilometer från hamnen ligger Föglö kyrka vars äldsta delar tros vara från 1300-talet. Föglö består av många öar som förbinds med broar, bankar och ibland färjor. Hyr en cykel och trampa till exempel mot Hummersö. Här finns Galleri Berghäll med konst och hembygdsgården Matsmårs.

Tre vandringsleder finns. En på 7 km med start i Jyddö, en på 4 km med start i Hastersboda och en skogsstig på knappt 2 km i Hummersö.

Vargata gästhamn, Vårdö

I byn Vargata finns några så kallade skeppargårdar, finare hus som byggdes av bönder som blev förmögna tack vare satsningar på fraktsjöfart med skutor. I ett hus nära butiken, Fruns, växte författarinnan Sally Salminen upp. Hon skrev romanen Katrina som översattes till många språk och som bland annat handlar om sociala orättvisor i byn.

Nära bykärnan finns kommunens kyrka, troligen byggd i slutet av 1400-talet. Postvägen som inrättades på 1600-talet av drottning Kristina gick över Vårdö. En del av den gamla sträckningen finns kvar. I en annan by, Lövö, finns Ålands skolmuseum i en gammal skolbyggnad från slutet av 1800-talet. Lövö var också scen för en fredskongress som öppnades 1718 mellan Sverige och Ryssland. Ostronskal från den tidens fester har hittats i markerna!

Vårdö är en hemort för aktiva grönsaks- och fruktodlare, här finns flera växthus och äppelträden står tätt.

Glada laxens gästhamn, Bärö Kumlinge

Bärö är en fin och tämligen orörd skärgårdsö med naturen i fokus. Upplev naturen längs en vandringsled på 5 km eller testa orienteringsbanan som passar både nybörjare och mer erfarna. Det forna sjöbevakningstornet finns kvar. Den som tar sig upp för alla trappor befinner sig 40 meter över havet och får en fin utsikt över skärgården.

Restaurang Glada Laxen serverar rätter med smak av skärgården, stekt abborre är en av specialiteterna. Restaurangen kan också ordna fisketurer med guide och sälsafari.

På Enklinge, en ö i närheten, finns museigården Hermas – en intakt gårdsmiljö med många byggnader för olika ändamål. Här kan man se hur självhushållande skärgårdsbor bodde för länge sedan.

Rödhamn Gästhamn, Lemland

Rödhamn består av flera öar och var i tiden den sista säkra hamnen innan sjöfarare, som kom från Finland, skulle ge sig iväg över havet mot Sverige.
Ibland fick de vänta länge på tjänligt väder och en del ristade under väntetiden in årtal och signaturer i bergen. En del av ristningarna syns än i dag.

Från 1820-talet till 1928 bodde lotsar med familjer på Rödhamn. En kopia av den forna lotsstugan står på berget. 1937−1970 var radiofyren i gång och till stor hjälp för sjöfararna. I byggnaden på berget, med fin utsikt över havet, står den tekniska utrustningen kvar. Huset är öppet för besökare och på skyltar finns mer information om radiofyren. I en bod vid strandkanten visas ibland konst. Kaféet i en av strandbodarna serverar hembakat och småvarmt.

Lappo gästhamn, Brändö

I Skärgårdsmuseet, som ligger intill gästhamnen, visas bruksbåtar i olika storlekar och för olika ändamål från forna tider. Varje gård hade i regel flera båtar, från en liten eka till en storbåt som användes för resor till marknader i bland annat Helsingfors. I anslutning till museet finns en liten smedja med historiska bruksföremål. I hamnen finns restaurang Galeasen. 

På Lappo finns en av Ålands högst rankade
discgolfbanor vars 18 hål går i en vacker skärgårdsnatur. Om du inte har
egna discar kan dessa hyras via Pellas på Lappo. Ungdomsgården Klockkulla är ritad av den finska arkitekten Lars Sonck. Har man tillgång till cykel eller vill ta en rejäl promenad kan man ta sig till grannön Björkö – dit går en vajerfärja vid behov. Här väntar en liten och slumrande skärgårdsby.

Sandvikens gästhamn, Kökar

Ön Hamnö på Kökar var en strategisk plats under medeltiden intill en viktig farled. Redan på 1200-talet anlades ett enkelt sjöfararkapell här. Dagens kyrka, den femte i raden på ön, stod klar 1784. På 1400-talet grundades ett franciskanerkloster på Hamnö. Omfattande utgrävningar har gjorts i området och fynden visas i klosterkällaren som ligger intill kyrkan.

Spår av betydligt äldre bosättning finns i Otterböte, här bodde säljägare för 2 800 år sedan. I ett område kallat Kalen finns en vandringsled och längs den får man uppleva både storslagen natur och fornlämningar. Kökar museum i Hellsö visar skärgårdslivet förr. 

Från Karlby ordnas utfärder till ön Källskär med vackra formationer i urberget och en trädgårdsmiljö skapad av den svenska friherren Göran Åkerhielm.

Karlby gästhamn, Kökar

Ligger i hjärtat av kommunen nära restaurang Brudhäll och intill butiken. På Kökar finns också företaget Peders aplagård som bland annat tillverkar äppelcider. Sommartid är gårdsbutiken med både mat- och annat hantverk öppen.

Oavsett vilken gästhamn man väljer på Kökar är sevärdheterna inom behändigt avstånd. Besök gärna Hamnö där kyrkan ligger. Här finns rester av ett franciskanerkloster som grundades på 1400-talet. Fynd från omfattande utgrävningar visas i klosterkällaren intill kyrkan. 

Spår av betydligt äldre bosättning finns i Otterböte. Här bodde säljägare för 2 800 år sedan. I ett område kallat Kalen finns en vandringsled och längs den får man uppleva både storslagen natur och fornlämningar. 

Kökar museum i Hellsö visar skärgårdslivet förr. Från Karlby ordnas utfärder till ön Källskär med vackra formationer i urberget och en trädgårdsmiljö skapad av den svenska friherren Göran Åkerhielm.

Kumlinge gästhamn, Kumling

Kumlinge kyrka är känd för sina fina muralmålningar från 1480-talet. På ön finns också ett gårdsmuseum och en flygfyr från 1930-talet. På Fälberget står en minnessten från kriget 1808−1809. I maj 1808 besegrade nämligen ett hundratal skärgårdsbor en större rysk trupp som var förlagd till Kumlinge by.

Många besökare passar på att titta in i Kumlinge apotek som har välbevarade inventarier och viss utrustning från förr. Om man vill göra en utfärd på land kan man åka till Seglinge – en by i kommunen som ligger på en egen ö. Vajerfärjan går vid behov.

På Seglinge finns en 7 km lång vandringsled som bland annat går förbi så kallade jättegrottor, speciella formationer i berget. Intill gästhamnen ligger restaurang Kastören och i själva byn finns en butik.

Havsvidden, Geta

Hamnen ligger intill HavsVidden Resort med restaurang och logi. Här finns bland annat ett fint badhus med bastu och pool. Om man beställer i god tid kan man även få uppleva en äkta rökbastu.

HavsVidden ligger avskilt i mäktig skärgårdsnatur och här behövs cykel eller bil om man vill upptäcka mer av bygden. Getabergen hör till de högsta på Åland, nästan 100 meter över havet, och bjuder på vidsträckt utsikt mot norr. På toppen startar två vandringleder, en längre som går förbi Djupviksgrottan, och en specialstig för barn.

Kyrkan i Geta är troligen från mitten av 1400-talet och här startar en vandringsled på 2,5 km. Den går bland annat förbi ett höggravfält från yngre järnåldern. I byn Västergeta finns Geta nostalgi- och motormuseum med veteranbilar och -motorcyklar och även gamla bruksföremål. Museet är privat och visas efter överenskommelse. I byn Dånö finns ett litet hembygdsmuseum.

Läs mer