Lemströms kanal

Ringvägen på fasta Åland

Vad kan du uppleva längs Ålands ringväg på Ålands huvudö? Här hittar du inspiration och tips på vad som erbjuds längs vägen med start på Prästö i norr och vidare söder- och österut mot Svinö i Lumparland.

Prästö

Från vajerfärjans fäste i Prästö är det bara ett stenkast till den historiskt intressanta naturstigen som tar dig till gamla gravgårdar från tidsepoken som Bomarsunds-område byggdes. Platsen är full av historia och avslöjar den mångfald av nationaliteter och religioner som var representerade på Åland redan på 1800-talet. Du vandrar i en vacker och varierande skogsmiljö. 

Bomarsund

Från Prästö fortsätter vägen till fästningsområdet Bomarsund. Här kan man ladda ner appen Coastal Past och låta sig guidas genom området. I juni 2022 öppnar även det nya besökscentret där man kan bl.a. få en virtuell upplevelse av 1850-talets Bomarsund.

Precis intill ligger det sommaröppna caféet och restaurangen Furulundsgården och det finns även en barnvänlig badstrand i närheten där man kan svalka sig på varma sommardagar.

Kastelholm

Tio kilometer västerut från Bomarsund ligger Kastelholm som erbjuder mycket att uppleva för den historieintresserade såväl som den matintresserade. Här kan man besöka det medeltida och enda slottet på Åland, friluftsmuseet Jan Karlsgården, åländske stjärnkocken Michael Björklunds restaurang Smakbyn och golfa på Ålands golfklubbs toppbana Slottsbanan. 

På Jan Karlsgårdens wärdshus kan du fika på det egna bageriets café och besöka Åland Distillery. På Smakbyn kan man förutom att äta lunch eller middag följa med hantverksmässig godistillverkning på Karamelleriet. Man kan även handla vacker keramik från lokala keramiker och andra lokala produkter.

I Kastelholm kan man även spela discgolf på en 9-hålsbana. 

Godby

I Godby, landsbygdens största tätort, viker Ålands ringväg av söderut. Här ligger Ålands idrottscenter med en simhall, ett par mataffärer och annan service såsom apotek och bank. Strax norr om byn finns sommarcaféet Uffe på berget med sitt höga utkikstorn. 

Strax intill Godby finns bryggeriet Stallhagen med en pub som serverar vällagad husmanskost av dagens råvaror och spännande hantverksöl året runt. Bageriet Johannas hembakta med café är ett trevligt ställe att fika på i Grelsby strax utanför Godby centrum.

Jomala

Från Godby leder Ålands ringväg vidare söderut mot Mariehamn. På vägen kan man ta en paus på mysiga Brobacka gästhem som erbjuder övernattning och sommarcafé. Passa även på att stanna till vid Jomala kyrka som anses vara en av Finlands äldsta stenkyrkor. Med olika naturvetenskapliga dateringsmetoder har man kommit fram till att tornet härstammar från slutet av 1200-talet.

Mariehamn

I Ålands enda stad Mariehamn finns det mycket att upptäcka. Den kulturintresserade kan till exempel besöka Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum som finns under samma tak. Ålands sjöfartsmuseum har belönats som det bästa museet i Finland och sommartid är ett besök på fyrmastade segelfartyget Pommern vid Sjöfartsmuseet ett måste.

Barnfamiljen trivs i badhuset Mariebad och på Lilla holmen bara ett stenkast från stadskärnan. Där finns en badstrand, en volleybollplan, en lekplats med piratskepp och djur. Den som är intresserad av hantverk och skeppsbyggeri hittar sitt lystmäte i Mariehamns sjökvarter, även det ligger på stadens östra strand.  

I Mariehamn kan man också njuta av nöjes- och restaurangliv och dessutom finns det många mysiga hotell i centrum. Allt är nära och de flesta sevärdheterna finns inom gångavstånd.

Lemland

Från Mariehamn går Ålands ringväg vidare mot öster. På väg ut mot Lemland passerar man Önningebymuseet som sommartid visar sekelskifteskonst samt föremål och bilder som berättar om den närliggande miljön. 

Vid Lemströms kanal kan man sommartid ta en glasspaus i den vackra parken invid kanalen som sommartid fungerar som en viktig farled för fritidsbåtar. Väl framme i Lemland kan man besöka Amalias Limonadfabrik, mikrobryggeriet Open Water Brewery och hembygdsmuseet Skeppargården Pellas. 

Inkvarteringsmöjligheter finns till exempel hos Amalias bed & breakfast som håller öppet året runt. Ålands ringväg fortsätter genom det lummiga landskapet till Svinö i Lumparland, där ringvägen fortsätter med skärgårdsfärja vidare till Degerby på Föglö. Den påföljande sträckan kallas den södra linjen.

Läs om den följande sträckan på den åländska ringvägen: Den södra linjen.

Läs mer