Resa med djur

Det går utmärkt att ta med sig hunden eller katten till Åland. 

Kommer du från ett annat EU-land skall hunden eller katten vara avmaskade samt ha ID-märkning, rabiesvaccination och pass för sällskapsdjur. Rabiesvaccin gäller tre år och ges för hundar över 12 veckor.

Därför är det viktigt att kontrollera reglerna och kontakta din veterinär i god tid före avresan. När du bokar resan är det viktigt att ordna biljett för djuret, det kostar nämligen en liten slant extra.

Införselregler mellan Sverige, Finland och Estland

Det är tillåtet att föra hundar och katter mellan länderna när djuren har:

  • ID-märkning,
  • rabiesvaccination
  • avmaskningsintyg
  • pass för sällskapsdjur.

Pass för hundar och katter fås hos veterinären. Kontakta din veterinär i god tid före avresan, gärna flera månader före.

Många hundar behöver ta rabiesvaccin i god tid före resan. Vid djurets första rabiesvaccin eller om giltighetstiden för föregående vaccination gått ut skall man räkna med en karenstid på 21 dygn innan det är tillåtet att resa över landsgränser. Rabiesvaccin gäller tre år och ges för hundar över 12 veckor. Husdjuret bör ha fått vaccinet för att få resa.

Modellen av pass för sällskapsdjur är enhetlig inom hela EU:s område. Bestämmelserna för införsel och export av andra djur samt bestämmelserna till och från länder utanför EU bör kontrolleras hos myndigheterna.

Reser du med hund från Sverige till Åland måste hunden avmaskas mot dvärgbandmask inom intervallet 24-120 timmar, det vill säga senast en dag men tidigast fem dagar före avresan.

Samma regel gäller för hundar från alla länder utanför Finland. Avmaskningen ska göras med prazikvantel eller likvärdigt preparat och ska utföras av veterinär, som också ska skriva in behandlingen i hundens pass.

Om hunden är avmaskad för mindre än 24 timmar sedan då du kommer till gränsen  måste du vänta till dess det gått 24 timmar efter avmaskningen innan du får åka in.

Ta med hunden på båten

Det går bra att ta med sig hundar och katter på de flesta båtlinjer med Viking Line och Tallink Silja. Hundars och katters resor skall bokas och betalas, endast synskadades ledhundar reser gratis.

Hos Eckerö Linjen behöver man inte boka in husdjur och de åker alltid gratis. Observera att du inte får ta med husdjur på kryssningsresor. Fartyget Cinderella från Sverige räknas som kryssningsfartyg och där är inte husdjur tillåtna.

Vid längre resor med färja rastas hunden ute på däck, där några färjor har även speciella hundtoaletter. Använd dem för att visa att ni respekterar personal och medpassagerare. Boka din resa i god tid så att du har möjlighet att ordna så bra det bara går för din hund.

Var noga med att meddela personalen om att du reser med hund. Rederierna rekommenderar inte att lämna hunden eller övriga sällskapsdjur på bildäck under sjöresan. Tänk på att det inte är tillåtet, utom i nödfall med befälhavarens tillstånd, att vistas på bildäck under resan.

Veterinärer på Åland

Ifall något händer ditt husdjur på Åland, finns det flera veterinärer du kan kontakta.

Alandia Veterinärklinik
Du hittar Alandia Veterinärklinik i Dalbo i Mariehamn på Åland. Vi är en djurklinik för katter, hundar och andra smådjur.

Uppgårdsvägen 8
+358 18 529090
veterinar.ax


Zoodiaken-smådjurskliniken drivs av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

Norragatan 17, Mariehamn
Telefon +358 18 21 000. 
amhm.ax/smadjurskliniken
 
Ålands smådjursklinik i Godby löser de flesta vanligt förekommande problem med hundar och katter. Det finns även en butik där du kan köpa både vanligt foder och specialfoder.

Långkallesgränd 2, Godby (ca. 15km norr om Mariehamn) och Östernäsvägen 23, Mariehamn
Telefon +358 18 38961.
smadjurskliniken.ax
 
ARRiVET 
hjälper dig med smått som stort, och har även praktik för häst.
Elverksgatan 1, Mariehamn
Telefon +358 18 23 900 (telefontid kl. 8–9, övrig tid i mån av möjlighet fram till 16.00)
arrivet.ax

Ansvarig myndighet i Sverige:

Jordbruksverket

551 82 Jönköping

Växel: 036-15 50 00

Fax: 036-19 05 46

E-post: [email protected]

Internet: www.jordbruksverket.se

Ansvarig myndighet i Finland:

Livsmedelssäkerhetsverket Evira

(Elintarviketurvallisuusvirasto)

Mustialankatu 3

00790 Helsinki

Växel +358 029 530 0400

Fax +358 029 530 4350

[email protected]

www.evira.fi

Läs mer